V.Petkevičius tikino, kad būdamas meru negynė privataus kapitalo intereso, nors asociacijos nuostatuose parašyta, kad asociacija gina ir atstovauja verslininkų interesams.

„Gal ir reikėjo deklaracijoje nurodyti narystę. Turbūt tos skilties nepastebėjau. Asociacija nevykdė veiklos, vadinasi, aš nenusižengiau viešųjų ir privačių interesų derinimui“, – aiškino meras.

Yra parašas

„Ta verslininkų asociacija neveikianti. Popierinė. Nebuvo nė vieno susirinkimo. Kadaise ją įsteigė Seimo narė Dangutė Mikutienė. Visai neseniai man buvo priminta, kad asociacija registruota mano bute. Paprašiau D.Mikutienės, kad būtų išregistruota, kad iš viso ta asociacija būtų uždaryta“, – pokalbį su L.T. pradėjo Trakų meras Vytautas Petkevičius.

Jis sunkiai prisiminė ir kaip tapo tos asociacijos nariu. Priminus, kad steigimo dokumentuose yra ir jo parašas, meras nustebo.

„Tikrai? Na, gal ir yra tas parašas. Žinau, kad kai kurių steigėjų jau nebėra ir tarp gyvųjų. Tik kaip aš galėjau tapti tos asociacijos nariu, tuo metu lyg ir neturėjau jokios įmonės“, – samprotavo V.Petkevičius.

Jis negailėjo karčių žodžių asociacijos pirmininkei D.Mikutienei.

„Kai D.Mikutienė su ūkio ministru Kęstučiu Daukšiu atvažiavusi į Trakus kalba, kad mūsų verslininkai neaktyvūs, tai skamba juokingai. Juk ji pati yra verslininkų asociacijos pirmininkė“, – dėstė V.Petkevičius.

Neprisirengia uždaryti

Seimo narė D.Mikutienė oficialioje deklaracijoje VTEK pateikia duomenis, kad yra Trakų rajono verslininkų asociacijos pirmininkė.

Ji L.T. tvirtino niekaip neprisirengianti uždaryti asociacijos. Pirmininkė tiksliai negalėjo pasakyti, kiek asociacijoje buvo narių.

„Dabar asociacijos veikla apmirusi. Ketiname ją uždaryti. Bijau pasakyti, kiek narių buvo – gal keturiolika, gal penkiolika. Dabar dalis jų išvažiavę į užsienį, kiti pakeitė veiklos kryptį, uždarė savo įmones“, – tikino D.Mikutienė.

Deklaruoti būtina

VTEK pirmininkės patarėja Tatjana Ganina sakė, kad meras privalėjo deklaruoti savo narystę asociacijoje.

„Apie narystę reikia deklaruoti, net jeigu veikla nevykdoma. Tada būtina apie tai pridėti pastabą. Komisija gana retai nustato atvejus, kai valstybės tarnautojai nepraneša apie dalyvavimą įvairiose bendrijose, fonduose ar asociacijoje“, – teigė T.Ganina.

Ji pabrėžė, kad iki praėjusių metų liepos, kai buvo pakeistas įstatymas, asmuo pats galėjo nuspręsti, ar dėl jo narystės, tarkime, asociacijoje gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas. Dabar visais atvejais narystę būtina deklaruoti.