„Miškuose, durpynuose, pievose labai sausa. Būkite atsargūs su ugnimi!“ – šiomis dienomis dėl užsitęsusio sausringumo pavojaus varpais skambina meteorologai. Kada dangus ant perdžiūvusių dirvų atseikės pavasariško lietaus, labai rūpi ir žemdirbiams.

„Kiek jau dienų nelyja? Ar pastaraisiais metais gerokai sumažėjo kritulių kiekis, ar man taip tik atrodo? Kada normaliai palis?“ – tokiais klausimais telefonu bei elektroniniu paštu žmonės ėmė atakuoti Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos visuomenės informavimo grupę.

Sinoptikai tvirtina, kad metinis kritulių kiekis mažai keičiasi. Tuo tarpu realybė byloja – žmonės apie šį pavasarį kalba kaip apie šaltą, vėlyvą, vėjuotą ir labai sausą.

DŽIOVINA VĖJAS

Sausringas periodas Lietuvoje tęsiasi nuo balandžio 26 dienos. „Jau dvi savaites nebuvo rimtesnio lietaus. Šiek tiek palijo Lazdijuose, Raseiniuose, Šiauliuose. Sausa dirva ypač trukdo žemės darbams“, – L.T. sakė tarnybos visuomenės informavimo grupės meteorologas Algis Vasilkovas.

Specialistas pabrėžė, jog sausringumą didina stiprus vėjas. Ypač stiprus jis buvo gegužės 2 dieną – 11–12 metrų per sekundę, o Vilniuje – net 21 metras per sekundę.

„Oras sausas, vėjas stiprus ir viską džiovina. Giliau dirvožemyje drėgmės pakanka. Tačiau dirvos paviršius labai sausas, dulka. Todėl žmonės mus ir atakuoja: „Kada gi palis?“ – pasakojo A.Vasilkovas.

PROGNOZĖ NEGUODŽIA

Orų pranašautojai laikotarpį nuo gegužės 9 iki 14 dienos paprastai yra įsidėmėję kaip šiltą ir su lietumis. Šiemet jis netipiškas – vėsokas ir sausas. Maža to, ypač ėmė erzinti automobilių, namų langų stiklus aplimpantys neaiškios kilmės mašalai.

„Manau, kad museles po visur išplaikstė stiprus vėjas. Spėju, kad jis jas atnešė iš pietryčių Lietuvos“, – kalbėjo A.Vasilkovas.

Sinoptikai ir artimiausioms dienoms lietaus nežada: „Penktadienį kur ne kur palis, bet taip laukiamos drėgmės šalyje mažai kam klius. Gal sekmadienį? Bet tik trumpalaikis lietus ir tik vietomis“, – apsišarvuoti kantrybe patarė Meteorologinių prognozių skyriaus vadovė Vida Ralienė.