Savo ruožtu Pilietinės demokratijos frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas leido suprasti, kad nuo Darbo partijos atskilę parlamentarai sieks išlaikyti turimus postus, kad galėtų „lygiaverčiais pagrindais" vykdyti Vyriausybės programą.

Šiai frakcijai priklauso Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, kuris yra sustabdęs narystę, Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Jonas Lionginas, Antikorupcijos komisijos vadovas Petras Baguška ir Operatyvinės veiklos kontrolės komisijos vadovas Algirdas Ivanauskas.

Kaip po susitikimo žurnalistams sakė A.Brazauskas, Seime įsikūrus naujai frakcijai buvo nuspręsta papildyti koalicijos susitarimą. Prie jo buvo pakviesta prisijungti Pilietinės demokratijos frakcija. Tai reiškia, kad valdančioji dauguma išplečiama tik Seimo lygiu, o susitarimas sudaromas tarp frakcijų, bet ne tarp partijų. Tikimasi, kad šis susitarimas bus parengtas ir pasirašytas jau trečiadienį.

„Trijų koaliciją Vyriausybėje pažadėjo remti dar viena frakcija", - lakoniškai naujojo susitarimo esmę paaiškino valstiečių liaudininkų vadovė, žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė.

Susitarimas su Pilietinės demokratijos frakcija, valdančiųjų lyderių teigimu, nepakeis dabartinės koalicijos sutarties.

Anot A.Brazausko, kol kas nebuvo kalbėta, ar Pilietinės demokratijos frakcijos atstovai galės dalyvauti Koalicijos tarybos posėdžiuose.

Vėliau antradienį posėdį surengusi Seimo Pilietinės demokratijos frakcija nusprendė į valdančiąją daugumą Seime įsilieti su sąlyga, jog bus pripažįstama lygiaverte partnere.

"Mūsų frakcija vieningai priėmė sprendimą dalyvauti visose formuojamose valdančiosios koalicijos struktūrose lygiateisiais pagrindais", - BNS po antradienio vakarą vykusio Pilietinės demokratijos frakcijos posėdžio sakė šios frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas.

Paklaustas, ką reiškia keliama sąlyga dėl lygiateisių pagrindų, A.Baranauskas patikslino turįs omenyje frakcijai priklausančias postų Seime ir Vyriausybėje kvotas.

A.Baranauskas nenurodė, kokios kvotos pagal turimų 11 frakcijos narių skaičių pačių skaičiavimais priklausytų "pilietininkams".

"Kol kas nenorime konkrečiai kalbėti, nes nežinome, kokie siūlymai mums bus rytoj pateikti", - sakė A.Baranauskas.

Pilietinės demokratijos frakcijos nariai yra paskelbę ketinimus įkurti partiją. Jos pagrindu turėtų tapti nuo praėjusios vasaros gyvuojanti Piliečių sąjunga, kuriai vadovauja Seimo narys Henrikas Žukauskas. Jis Seime priklauso naujajai frakcijai.

Paklausti, kokia forma bus bendradarbiaujama su Pilietinės demokratijos frakcijos atstovaujama partija, valdantieji teigė svarstysią tuomet, kai frakcija peraus į partiją. Piliečių sąjunga atsinaujinti turėtų jau šį savaitgalį.

Trijų valdančiųjų partijų lyderiai taip pat tikino, kad kol kas nekeliamas Seimo pirmininko keitimo klausimas. Mat dabar parlamentui vadovaujantis Viktoras Muntianas paliko valdančiąją Darbo partiją.

Šeštadienį vykusiame partijos tarybos posėdyje „darbiečiai" buvo pažėrę nemažai kritikos V.Muntianui. Paklaustas, kaip galės bendradarbiauti su juo, V.Uspaskichas pareiškė: „Žinote, mes apie socialdemokratus ką nors kalbame, jie apie mus kalba. Dabar vyksta bendras darbas valstybės labui, o kas vyksta partijos viduje, tai yra natūralu. Mes, būdami koalicijos partneriai, esame oponentai."

Pilietinės demokratijos frakciją įkūrė praėjusią savaitę nuo Darbo partijos frakcijos Seime atskilę 7 parlamentarai. Prie jų prisijungė taip pat iš Darbo partijos pasitraukęs V.Muntianas bei dar keturi kitų frakcijų atstovai. Naujoji frakcija iš karto paskelbė pritarianti Vyriausybės programai.

Valdančiąją koaliciją sudaro Darbo partija, socialdemokratai ir valstiečiai liaudininkai. Pasirašę bendradarbiavimo susitarimą su nauja frakcija, valdantieji Seime turės 73 balsus.