Moldovai priklausantis Padnestrės regionas yra pasiskelbęs nepriklausomybę, kurios tarptautinė bendruomenė nepripažįsta. Jau penkiolika metų Moldovai nepavyksta sureguliuoti šio konflikto.

Kalbėdamas apie Padnestrę, Moldovos prezidentas džiaugėsi Europos Sąjungos, taip pat kaimyninės Ukrainos pagalba mėginant išspręsti konfliktą.

"Pasirinkusi europinės integracijos kelią, pasirašiusi dvišalį planą su ES, taip pat nustačiusi konflikto sureguliavimo instrumentus, Moldova pasirinko demokratijos kelią. Svarbiausias konflikto sureguliavimas - per demokratiją, kurį pasiūlė Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka. Svarbu, kad šį planą besąlygiškai parėmė ir patvirtino Moldovos parlamentas", - kalbėjo V.Voroninas.

Jis taip pat pažymėjo, kad svarų indėlį į konflikto sureguliavimą įnešė ir JAV bei ES.

"Demokratinis ES, Ukrainos ir Moldovos solidarizavimasis leido pradėti Padnestrės regiono dekriminalizavimą. Labai svarbu, kad buvo pradėta vykdyti ES stebėsenos misija Ukrainos-Moldovos pasienio ruože, buvo nustatyta skaidri tarptautinė kontrolė šiame sienos ruože, sudarytos lengvatinės sąlygos legalizuotis Padnestrės verslui", - pasakojo V.Voroninas.

"Aš pripažįstu, kad toks požiūris kuria humanistinę valstybės kūrimo logiką. Atėjo laikas įrodyti, kad 21 amžiuje valstybės gali sukurti pilietinę vienybę tik remdamosios demokratija, integralumu ir vertybėmis", - sakė jis.

Moldova, taip pat Ukraina bei Vakarų šalys, įtaria, jog į kompromisus nesileidžiantys Padnestrės lyderiai užsiima didelio masto kontrabanda, ir jau seniai yra paraginusios griežčiau kontroliuoti regione veikiančias gamyklas. Kai kuriose jų gaminami sudėtingi ginklai. Savo ruožtu Ukraina jau kuris laikas neįsileidžia iš Padnestrės krovinių, neturinčių Moldovos muitinės antspaudo.

Kreipdamasis į forumo dalyvius, Rumunijos prezidentas Traianas Basescu pabrėžė, kad Juodosios jūros regionas - tai nestabilumo židinys, kuris nuolat rusena.

Anot prezidento, įšalę konfliktai kenkia demokratiniams principams, pažeidžia žmogaus teises.