Daugiau uždirbti nei išleisti pernai netgi pavyko ir toms bendrovėms, kurios anksčiau metų metais neišlipdavo iš nuostolių.

Ant sprando nesėdėjo

Savivaldybės kontroliuojamos įmonės praėjusių metų veikla savo didžiausios akcininkės nenuvylė, o kai kurios ją netgi pamalonino dividendais.

Blogiau praėjusiais metais sekėsi tik dviem įmonėms - „Panevėžio būstui“ bei „Deratizacijai“, tačiau patirtus nuostolius šios bendrovės kompensuos ankstesnių metų pelnu.

Dešimties Savivaldybės valdomų įmonių 2005-ųjų veiklos rezultatai buvo paskelbti bendrovių visuotiniuose akcininkų susirinkimuose.

Smaugė tik vartotojų skolos

Didžiausia miesto Savivaldybės kontroliuojama bendrovė „Panevėžio energija“ praėjusiais metais gavo daugiau kaip 3 milijonus litų grynojo pelno.

„Įmonė ir padidino pajamas, ir pagerino mokumo rodiklius, tačiau ją slėgė didelės vartotojų skolos. Jos siekė daugiau kaip 12 milijonų litų“, - PB sakė N.Stragienė.

Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojos duomenimis, gyventojų skola „Panevėžio energijai“ pernai sumažėjo, tačiau net iki 2 milijonų litų išaugo „Ekrano“ bendrovės įsiskolinimas.

Pelningai praėjusiaisiais metais dirbo ir Panevėžio vandens tiekėjai. Bendrovės „Aukštaitijos vandenys“ grynasis pelnas sudarė 1,3 milijono litų. Iš šių pinigų 1 milijoną litų šiais metais įmonė numačiusi skirti tolesnei vandentiekio tinklų plėtrai.

N.Stragienės teigimu, vartotojų skolos „Aukštaitijos vandenims“ išaugo 40 procentų ir prie to labiausiai prisidėjo bendrovė „Ekranas“.

Uždirba mažiau nei kituose parkuose

Panevėžio autobusų parkas praėjusiais metais iš savo pagrindinės veiklos - keleivių pervežimų - uždirbo 100 tūkstančių litų pelno.

„Įmonės mokumo ir pelningumo rodikliai pagerėjo, bet skolos sumažėjo nedaug, o tiekėjams - dar ir išaugo“, - teigė N.Stragienė.

Labiausiai vežėjus dusino iki rekordinių aukštumų pašokusios degalų kainos, o didesnius važiavimo miesto autobusais tarifus Panevėžio savivaldybės Taryba įvedė tik nuo gruodžio 1 dienos.

Praėjusiais metais Panevėžio autobusų parkas įsigijo dar 20 apynaujų žemagrindžių autobusų. Šiuo metu šie moderniški ir keleiviams ypač patogūs autobusai jau sudaro 60 procentų įmonės transporto parko.

Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja apgailestavo, kad mūsų parko vairuotojų atlyginimai kol kas mažesni nei kituose didžiuosiuose šalies miestuose dirbančių jų kolegų.

„Panevėžio vairuotojų atlyginimo vidurkis yra 1238 litai. Vilniuje šie darbuotojai uždirba 2185, Kaune - 1732, Šiauliuose - 1500 litų“, - informavo N.Stragienė.

Vasarą valys visus kiemus

Panevėžio specialiojo autotransporto įmonė pernai padidino pajamas plėtodama antrinių žaliavų bei statybos ir griovimo atliekų surinkimo sistemą. Bendrovės grynasis pelnas - 106 tūkstančiai litų.

N.Stragienė akcentavo, kad Panevėžio specialiojo autotransporto įmonė, vadovaudamasi Savivaldybės 2003-2007 metų veiklos planu, praėjusiais metais perėmė valyti nemažai miesto šaligatvių bei daugiabučių namų teritorijų, o jau šią vasarą planuoja šeimininkauti visuose daugiabučių kiemuose.

Trečdalį lėšų susižėrė panevėžiečiai

„Panevėžio butų ūkio“ bendrovė pernai gavo beveik 80 tūkstančių litų pelno. Gyventojų skolos šiai įmonei sumažėjo, tačiau vis dar siekia apie pusę milijono litų.

„Pernai bendrovė ir toliau aktyviai dirbo agituodama panevėžiečius burtis į namų bendrijas. Šiandien Panevėžyje daugiabučių, kuriuose veikia bendrijos, jau yra 84 procentai“, - pabrėžė N.Stragienė.

Pavaduotoja pranešė, kad net 284 miesto daugiabučių bendrijos dalyvavo Energijos taupymo programoje ir savo namams renovuoti išleido daugiau kaip 5 milijonus litų šio projekto lėšų.

„Šia programa panevėžiečiai tarp kitų šalies gyventojų pasinaudojo geriausiai. Mūsų miestiečiams atiteko net 27 procentai visų programai įgyvendinti numatytų pinigų“, - sakė N.Stragienė.

Atsigavo ir miesto pirtis

Praėjusiais metais labai pagerėjo ir ankstesniais metais ypač sunkiai besivertusios Panevėžio pirties finansinė būklė. Įmonė gavo ir daugiau pajamų, ir dirbo pelningai.

N.Stragienės teigimu, tai daugiausia lėmė nuo balandžio 1 dienos padidinti naudojimosi pirtimi tarifai. Maudymasis bendroje patalpoje pabrango nuo 5 iki 8 litų, pensininkams ir invalidams - nuo 3-4 iki 6,4 lito.

Kaip ir anksčiau, pernai stabiliai dirbo „Panevėžio gatvių“ bendrovė. Tvarkydama gatves, taisydama šaligatvius, rūpindamasi miesto apšvietimu įmonė uždirbo 100 tūkstančių litų grynojo pelno.

14 procentų pajamas praėjusiais metais padidino ir daugiau kaip 10 tūkstančių litų pelno gavo bendrovė „Grauduva“. Įmonė įsigijo naują katafalką, suremontavo laidojimo rūmų baltąją salę, stogą.