Niekas nenori

Prezidento kanceliarijos Teisės departamentas be nuolatinio vadovo dirba jau beveik tris savaites. H.Šinkūnas iš departamento vadovo ir Prezidento patarėjo teisės klausimais atsistatydino balandžio pradžioje po kilusio valstybės vadovo konflikto su Teismų tarybos ir Aukščiausiojo Teismo pirmininku Vytautu Greičiumi. Prezidento patarėjas tuomet nesugebėjo įrodyti savo gintos tiesos, kuri skyrėsi nuo V.Greičiaus pateiktos informacijos.

Laikinai Prezidentūros Teisės departamento vadovo pareigas eina Česlovas Atkočaitis, iki šiol buvęs H.Šinkūno pavaduotoju.

“Kauno dienai” pasiteiravus, kaip sekasi ieškoti kandidatų į naujus Prezidento patarėjus teisės klausimais, valstybės vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė atsakė: “Kol kas jo nėra. Kai Prezidentas pasirinks, tada jis ir bus paskirtas”.

Bet, patikimų šaltinių Prezidentūroje tvirtinimu, kandidato į H.Šinkūno vietą paieškos gerokai užtruko dėl to, kad nepavyksta rasti norinčio šias pareigas eiti pakankamai kvalifikuoto teisininko. “Kas norės eiti į pareigas, kurios yra tokios trapios. Niekada nežinai, dėl kokios smulkmenos gali netekti tų pareigų”, - “Kauno dienai” tvirtino vienas Prezidentūros tarnautojas, nenorėjęs, kad būtų skelbiama jo pavardė.

R.Grumadaitė neprognozavo, kada naujasis patarėjas gali būti surastas ir paskirtas. “Tai priklauso nuo Prezidento pasirinkimo”, - teigė ji.

Galimos pertvarkos

Tuo tarpu Prezidentūroje numatoma ir daugiau pokyčių. Neoficialiomis žiniomis, iš pareigų turėtų būti atleistas valstybės vadovo patarėjas D.Gudelis. Nepasitenkinimą jo ir jo vadovaujamos patarėjų grupės darbu vidaus pasitarimuose ne kartą yra išsakęs pats V.Adamkus.

Ir “Kauno dienai” Prezidentas yra užsiminęs, kad vidaus politikos patarėjų grupė yra viena silpniausių jo komandos grandžių. Valstybės vadovas nepatenkintas ir savo atstovo Seime bei Vyriausybėje Vytauto Umbraso darbu. V.Umbrasas priklauso vidaus politikos patarėjų grupei.

Oficialiai tvirtinama, kad Prezidentas imsis reformų savo komandoje tuomet, kai matys, jog tai neišvengiama arba būtina. “Valstybės vadovas yra ne kartą sakęs, kad pertvarkų jo patarėjų komandoje bus tiek, kiek būtina. Pokyčių galimybės didelės - gali būti keičiami patarėjai ar kiti komandos nariai, gali būti keičiama struktūra ar daromi kitokie žingsniai”, - sakė R.Grumadaitė.

Pats D.Gudelis nekomentuoja galimo atleidimo iš pareigų.

Nubyrėjo daugiau kaip pusė

Prezidento V.Adamkaus komanda dabartinės kadencijos metu pasižymi ypatingu nepastovumu. Pasikeitė jau daugiau kaip pusė visų jo patarėjų ir referentų, paskirtų 2004 metų vasarą, kai V.Adamkus buvo išrinktas Lietuvos vadovu antrą kartą.

Bene triukšmingiausias “nubyrėjimas” nuo komandos įvyko beveik prieš porą mėnesių, kai iš Prezidento patarėjų atsistatydino Edminas Bagdonas ir Rytis Muraška, kurie įtartinomis aplinkybėmis įsigijo kotedžus prestižiniame Vilniaus Turniškių rajone.

E.Bagdonas buvo ne tik patarėjas užsienio politikai, bet ir visų patarėjų darbo koordinatorius. Dabar šį darbą atlieka patarėjas ekonomikos klausimais Ramūnas Vilpišauskas.