Tuo tarpu Viešosios tvarkos ir bendrųjų reikalų departamento direktorius Darius Šaluga BNS penktadienį sakė, kad savivaldybė nusprendė neišduoti leidimo protestuotojams.

"Pasitarėme su Vadovybės apsaugos departamentu ir policija ir nusprendėme, kad tarptautinio renginio metu valdžios įstaigų saugumo užtikrinimui bus skirtas ypatingas dėmesys, ir tą dieną jokios akcijos prie jų negali būti vykdomos".

D.Šaluga sakė, kad profsąjungininkams rekomenduota protesto akciją atidėti savaitei.

Prezidentas Valdas Adamkus, penktadienį susitikęs su pareigūnų profesinių sąjungų atstovais, išsakė neigiamą nuomonę apie gegužės 4 dieną planuojamą protesto akciją.

Profesinių sąjungų atstovai teigia dėl Lietuvos įvaizdžio žmogaus teisių neaukosią, tačiau kvies profesinių sąjungų tarybos posėdį klausimą apsvarstyti.

„Įvertindamas profesinių sąjungų keliamų problemų aktualumą ir svarbą, prezidentas mano, kad šiuo atveju pasirinkta protesto forma ir laikas yra netinkami. Prezidento nuomone, tokios protesto akcijos tarptautinės bendruomenės akivaizdoje vargu ar padės mums spręsti krašto vidaus problemas", - po susitikimo teigė V.Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Tačiau Vyriausybė, būdama atsakinga už biudžeto sudarymą ir paskirstymą, V.Adamkaus teigimu, „turi pasirūpinti, kad sąžiningai valstybei tarnaujantys asmenys turi nesijausti apgauti".

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Bakas teigė, kad protestą rengti buvo nuspręsta balandžio pabaigoje Ikiteisminio tyrimo įstaigų, Policijos bei muitinės darbuotojų profesinių sąjungų tarybos susirinkime. Tad be naujo tarybos posėdžio, kuris galbūt įvyks sekmadienį ar pirmadienį, sprendimas negali būti atšauktas.

„Diskusija su prezidentu buvo labai atvira ir nuoširdi, tačiau mes manome, kad žmogaus teisės neturėtų būti aukojamos vardan formalaus valstybės įvaizdžio", - teigė V.Bakas.

Pareigūnus vienijančios profsąjungos reikalauja, valstybės tarnybos pareigūnams pakelti minimalų mėnesio atlyginimą, kuris nuo 2003 metų nekito ir yra 430 litų, nepriimti profsąjungoms nepalankių Vidaus tarnybos statuto pataisų bei grąžinti pareigūnams neišmokėtas algas.

Gegužės 4-5 dienomis Lietuva ir Lenkija kartu rengia Vilniuje aukščiausio lygio susitikimą, kuriame dalyvaus maždaug 15 valstybių vadovai bei atstovai, taip pat NATO ir ES vadovai.

Prieš aukščiausio lygio susitikimą vyks apvaliojo stalo diskusijos, kuriose dalyvaus ekspertai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai. Taip pat vyks intelektualų ir regiono jaunimo atstovų susitikimai regionų šalių padėčiai aptarti ir galimoms jų politinių lyderių veiklos gairėms numatyti.

Aukščiausio lygio vadovų susitikimo metu pareigūnai planuoja protesto akciją prie Vyriausybės ir Seimo rūmų, kurioje ketina dalyvauti apie 500 policijos, valstybės sienos apsaugos, muitinės bei dirbančių pataisos įstaigose pareigūnų.

Ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimas praėjusią savaitę nutarė protesto akcijoje nedalyvauti. Jų teigimu, akcija organizuojama labai skubotai, nepasitarus su giminingomis profesinėmis sąjungomis.