Anksčiau sulaukę pažymos, kad V.Uspaskichas prestižinėje aukštojoje mokykloje nesimokė, tyrėjai ketina tęsti darbą ir ieškoti papildomų vienos arba kitos versijos įrodymų.

Studijų kokybės ir vertinimo centras per Užsienio reikalų ministeriją sulaukė Rusijos federalinės švietimo ir mokslo priežiūros tarnybos direktoriaus pavaduotojo E.Gevorkiano pasirašytą raštą, kuriame patvirtinama, kad V.Uspaskichui buvo išduotas G.Plechanovo ekonomikos akademijos diplomas.

Centro vadovas Eugenijus Stumbrys penktadienį DELFI patvirtino, kad šiame rašte pateikti atsakymai į beveik visus dar pernai užduotus klausimus. Į klausimą, ar G.Plechanovo akademija išdavė diplomą su numeriu EV 774150, gautas teigiamas atsakymas. Tačiau, pasak E.Stumbrio, ar eksministras studijavo ir baigė šią aukštąją mokyklą, rusai neatsakė, nes to nebuvo klausiami.

Studijų kokybės vertinimo centras turi kitą raštą, kurį prieš metus iš G.Plechanovo akademijos gavo Lietuvos žurnalistai ir kuriame teigiama, kad V.Uspaskicho pavardės tarp 1993 metais neakivaizdžiai baigusiųjų minėtą aukštąją mokyklą nėra. Šiame rašte pateikta informacija, E.Stumbrio teigimu, „aiškiai prieštarauja" dabar iš Rusijos gautam atsakymui.

„Iš mūsų šalies tarnybų gavome patikinimą, kad pagrindo netikėti G.Plechanovo prorektoriaus pažyma nėra. O mes Lietuvos pareigūnais pasitikime", - kalbėjo E.Stumbrys.

Jis pripažino, kad iš Rusijos gautas atsakymas tyrimui dėl diplomo tikrumo padės nedaug: „Atsakyti, ar diplomas tikras, ar ne, iki šiol nesiimame. Matyti, kad kažkuris dokumentas meluoja."

Pasak E.Stumbrio, norint baigti tyrimą, teks ieškoti papildomos medžiagos. „Jūs, žurnalistai, žinote – kai iš dviejų šaltinių gauta informacija nesutampa, ieškoma trečio šaltinio", - sakė pašnekovas.

Tyrimą dėl Darbo partijos lyderio diplomo tikrumo Studijų kokybės vertinimo centras nuo praėjusių metų birželio atlieka Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašymu. Kai pernai kilo abejonių dėl V.Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo, jis ėjo ūkio ministro pareigas ir turėjo Seimo nario mandatą. Vėliau jis atsistatydino ir iš Vyriausybės, ir iš parlamento, tačiau tyrimas nebuvo nutrauktas, nes jis liko vadovauti didžiausiai parlamentinei partijai.

Dėl V.Uspaskicho diplomo jau beveik metus tyrimą atlieka ir Lietuvos generalinė prokuratūra, kuri įklimpo į susirašinėjimą su Rusija. Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė teigia, kad užtrukęs susirašinėjimas su Rusijos generaline prokuratūra kol kas nedavė jokios naudos.

"Šiuo metu tarp mūsų vyksta diskusijos dėl teisės teorijos, tačiau kol kas nė viename rašte Rusija nenurodė duodanti leidimą atvykti mūsų šalies prokurorams", - dienraščiui „Lietuvos žinios" sakė L.Čekelienė.

Pasak jos, kaimyninės valstybės pareigūnai tvirtina, kad už baudžiamąjį nusižengimą, dėl kurio Lietuvoje atliekamas ikiteisminis tyrimas, Rusijoje nenumatyta atsakomybė.

Ikiteisminis tyrimas dėl V.Uspaskicho diplomo buvo pradėtas įtariant, kad siekdamas teisės dirbti su slapta informacija jis pateikė Valstybės saugumo departamentui galimai melagingą informaciją, esą yra baigęs tuometinę G.Plechanovo liaudies ūkio akademiją.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad asmuo, kuris, siekdamas gauti dokumentą ar suklastoto dokumento tikrumo patvirtinimą, pateikė įstaigai ar tarnautojui melagingą informaciją, baudžiamas viešaisiais darbais, bauda arba areštu.

Oficialiose biografijose V.Uspaskichas nurodo mokęsis tuometinėje G.Plechanovo liaudies ūkio akademijoje ir ją baigęs 1993 metais, įgydamas ekonomisto specialybę. Įtariama, kad V. Uspaskichas galimai suklastotu diplomu pasinaudojo ir stodamas į magistrantūros studijas Kauno technologijos universitete 1997 metais.

Po to, kai pernai vasarą V.Uspaskichas atsistatydino iš Vyriausybės ir Seimo, jis ne kartą vyko į Maskvą. Politikas iš ten parsivežė diplomo dublikatą, nes originale, anot jo paties, jo pavardė buvo parašyta su klaida.