Tarptautinio konkurso metu pirkti termovizoriai iš viso kainavo beveik 4 milijonus litų. Vienos kameros kaina yra nuo 60 iki 80 tūkst. litų priklausomai nuo objektyvo galingumo.

Nuo kitos savaitės Lietuvos valstybės sieną jomis kontroliuoti pradeda pasienyje su Rusija bei Baltarusija tarnaujantys VSAT pareigūnai.

Jomis bus apginkluoti ne tik fizinę sienos apsaugą ir kontrolę vykdantys pasieniečiai, bet ir VSAT operatyvininkai.

Iki šiol pasieniečių naudotą termovizorinę techniką naujosios kameros pranoksta savo techninėmis galimybėmis, šiuo metu technologiniu požiūriu jos laikomos pačiomis moderniausiomis tokios paskirties priemonėmis.

Naujieji VSAT pirkiniai fiksuoja infraraudonuosius spindulius, sklindančius nuo įvairių objektų, ir verčia juos į skirtingo intensyvumo matomos šviesos vaizdą. Naudojantis tokiomis kameromis galima matyti visiškoje tamsoje, taip pat aptikti atskirus šilumos srautus esant bet kokiam apšvietimui.

Dalis naujųjų "Thermal Eye" kamerų yra keičiamais objektyvais, todėl jomis pasieniečiai net ir naktį galės identifikuoti objektus, taip pat ir žmones, esančius net už dviejų kilometrų.

Pasieniečiai šiomis kameromis lengvai aptiktų ir už poros kilometrų sniege ar krūmuose pasislėpusius sienos pažeidėjus, kontrabandininkus ar jų parankinius žvalgus. "Thermal Eye" atsparios vandeniui ir smūgiams.