Trečiadienį posėdžiavęs Darbo partijos prezidiumas, kaip viešai žurnalistus tikino jo nariai, konkrečių personalijų nesvarstė. Maždaug pusantros valandos trukusiame posėdyje esą tik buvo aptarti derybų dėl kvotų rezultatai. Tos pačios dieną vakarą juos žadama aptarti ir Darbo partijos frakcijos posėdyje.

Prezidiumui priklausantis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas anksčiau teigė, esą daugiausiai parlamentarų mandatų iškovojusi Darbo partija galėjo išsiderėti dar daugiau postų. Tačiau po posėdžio jis sakė, jog kai išgirdo derybų aplinkybes, savo nuomonę pakeitė.

Per derybas sutarta, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrę socialliberalę Viliją Blinkevičiūtę turėtų pakeisti „darbietis“, o jos partijos kolegą užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį - Valstiečių liaudininkų sąjungos atstovas.

Darbo partijai taip pat atiteko Audito komiteto ir NATO reikalų bei Etikos ir procedūrų komisijų pirmininkų vietos. Tuo tarpu valstiečių liaudininkų atstovas vadovaus Konstitucijos komisijai.

Socialdemokratai į ministrų postus nepretendavo, tačiau jiems pavyko išsiderėti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bei Antikorupcijos komisijos pirmininkų kėdes.

Pretendentų į šiuos postus derybininkai nepaskelbė, teigdami, kad juos parinks pačios partijos. Kandidatus žadama paviešinti artimiausiomis dienomis. Kandidatus į laisvas viceministrų vietas rinksis ministrai.

Kalbama, esą socialinės apsaugos ir darbo ministru pretenduoja tapti Darbo partijai atstovaujantis dabartinis viceministras Mečislovas Zasčiurinskas arba šios partijos frakcijos narė, Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė. Beje, parlamentarė trečiadienį dar vykstant prezidiumo posėdžiui atvyko į partijos būstinę, o vėliau pasiliko pokalbio su „darbiečių“ lyderiu Viktoru Uspaskichu.

Po pokalbiu D.Mikutienė DELFI kategoriškai paneigė ketinanti užimti Socialinės apsaugos ir darbo ministrės postą.

V.Uspaskichas žurnalistams tvirtino, kad Darbo partija turi geresnį kandidatą į ministrus, nei V.Blinkevičiūtė.

Audito komiteto vadove gali tapti Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė. Ji žurnalistams prisipažino, jog mielai imtųsi šių pareigų: „Norėčiau, tačiau aš turiu atsakingą postą ir jokių pageidavimų nereiškiau. Aštuonerius metus dirbau panašų darbą, todėl šis darbas būtų mielas.“

Karštą norą vadovauti šiam komitetui bent jau kolegoms Darbo partijoje reiškia ir parlamentaras Mindaugas Subačius. Vadybininko ir ekonomisto išsilavinimą turintis politikas yra šio komiteto narys.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui greičiausiai vadovaus buvęs finansų ministras socialdemokratas Algirdas Butkevičius, šiuo metu dirbantis Biudžeto ir finansų komitete.

Beje, nei Audito, nei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete valdančioji koalicija neturi balsų persvaros. Pirmajame komitete jai atstovauja 4 iš 8, o antrajame 5 iš 12 narių. Komitetų vadovus renka jų nariai, taigi valdančiųjų parinktos kandidatūros gali sulaukti pasipriešinimo.

Užsienio reikalų ministro postą išsiderėję valstiečiai liaudininkai, kaip anksčiau buvo skelbta žiniasklaidoje, į jį gali deleguoti savo lyderę žemės ūkio ministrę Kazimierą Prunskienę. Spaudoje taip pat minimos europarlamentaro Gintaro Didžioko ir buvusio ekonomikos ministro, dabartinio Ekonomikos komiteto vadovo Vyto Navicko pavardės. Tačiau parlamentaras trečiadienį paneigė pretenduojantis į ministrus.

Etikos ir procedūrų komisijai pageidauja vadovauti jos narys „darbietis“ Manfredas Žymantas. Šioje komisijoje gali būti ir daugiau rokiruočių, nes jau dabar komisijos pirmininko pavaduotojo pareigas eina tos pačios partijos narys Skirmantas Pabedinskas.

Pasak V.Uspaskicho, lemiamą žodį dėl kandidatų į ministrus turėtų tarti prezidentas Valdas Adamkus. „Darbiečiai“ žada šalies vadovui pateikti ne vieną kandidatą, kad šis galėtų pasirinkti.