Dienraščio „Lietuvos rytas“ žiniomis, tyrėjai turi duomenų, kad agentūros vadovas talkino Pasvalio „pelėsių“ gaujai. Jos nariai tikėjosi pasisavinti apie keturis milijonus litų iš ES fondų.

Pasak NMA direktoriaus, vykdoma UAB „Vikebas“ projekto analizė, o parama, nors ir paskirta, tačiau dar nepradėta mokėti.

S.Silickas teigė, kad NMA ir FNNT tiriant Pasvalio grupuotės veiksmus pradėjo bendradarbiauti dar praėjusių metų birželį ir agentūra prisidėjo išaiškinant aferą.

„Mes žinių apie šitą bendrovę, kodėl šito projekto pasirašyti negalima, negavome“, - teigė S.Silickas.

"Lietuvos rytas" rašė, kad iš pradžių vertindami „Pelėsių“ gaujos vadeivų brolių Gintaro ir Dariaus Linkevičių vadovaujamų įmonių pateiktus projektus NMA specialistai kategoriškai prieštaravo, kad su broliais Linkevičiais susijusioms bendrovėms būtų skiriami ES pinigai.

Buvo nustatyta, jog sumos, kurias būtų reikėję mokėti, gerokai padidintos, todėl dalis pinigų keliautų į brolių Linkevičių kišenę. Tačiau tuomet iniciatyvos ėmęsis NMA vadovas S.Silickas priėmė sprendimą skirti pinigus.

Tuo tarpu, Žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė sakė, kad NMA prevencine tvarka yra sustabdžiusi beveik 12 milijonų litų vertės septynis tos pačios grupuotės projektus, o pasirašytas projektas atitiko reikalavimus.

„Nesuprantu, kuo gali būti kaltas vadovas, kuris pats dalyvavo stabdant tą procesą. Tiesa, viena sutartis buvo pasirašyta, tačiau praėjus trims mėnesiams po kreipimosi į FNTT ir Specialiųjų tyrimų tarnybą(STT) ir negavus jokių apribojimų. Pats agentūros vadovas įspėjo ir mane ir atsakingas tarnybas dar praėjusių metų vidury“, - teigė Žemės ūkio ministrė.

Anot K.Prunskienės, NMA direktorius gerai dirba savo pareigose ir jis atsistatydinti neturėtų.

S.Silickas – ne vienintelis, kuriam yra pareikšti įtarimai dėl darbo Nacionalinėje mokėjimo agentūroje.

Neseniai už grotų atsidūrė Lietuvos verslo paramos agentūros direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Vilčinskas. Jis yra įtariamas nusikaltimais, kuriuos padarė dirbdamas NMA 2003 metais.

NMA duomenimis, agentūra kasmet gauna apie 500 tūkst. paraiškų, atlieka apie 44 tūkst. ūkių patikrų, o bendra administruojamos paramos suma kasmet sudaro apie pusantro milijardo litų.