Grįžta socialdemokratai

Vakarykščiai įvykiai parodė, kad Taryboje susiformavo nauja dauguma. Į ją pateko buvę opozicijoje socialdemokratai ir socialliberalai. Valdančiajai koalicijai taip pat priklauso liberaldemokratai bei valstiečiai liaudininkai. Oficialiai apie naująją koaliciją nebuvo paskelbta.

Kol kas administracijos direktore formaliai lieka mero šalininkė nepartinė Danutė Tamošaitienė. Jai gali būti pareikšti kaltinimai dėl dokumentų klastojimo, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) šiuo metu atlieka tyrimą.

Taryba rezgė planą D.Tamošaitienę, kuri šiuo metu serga, atleisti iš pareigų, tačiau, neoficialiais duomenimis, gautas jos sutikimas pasitraukti iš posto. Tuomet administracijos direktoriumi greičiausiai taptų socialdemokratas Valerijus Makūnas, dabar vadovaujantis Kultūros, švietimo ir sporto skyriui. “Jei man siūlytų - neatsisakyčiau”, - vakar sakė rajono socialdemokratų skyriaus vadovas.

Kaltino mero įvaizdžio menkinimu

Neeilinis Kauno rajono tarybos posėdis buvo sušauktas buvusios opozicijos prašymu neva dėl to, kad būtina anksčiau patvirtinti Savivaldybės projektus, kuriems tikimasi Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos. Tačiau vakar darbotvarkėje atsirado trys papildomi klausimai, tarp kurių - vicemero K.Juknio įgaliojimo nutraukimas prieš laiką, naujos vicemero pareigybės įsteigimas ir vicemerų rinkimai.

L.Gineika teigė, kad K.Juknis nesugebėjo dirbti Savivaldybės labui, menkino mero įvaizdį, nesilaikė subordinacijos. “Apie tai gali papasakoti administracijos darbuotojai, jiems buvo daromas spaudimas dėl profsąjungų organizacijos “Sandrauga” veiklos, buvo raginama į ją stoti”, - sakė L.Gineika. Kelis kartus paprašytas nurodyti konkrečius faktus, meras į klausimą neatsakė.

Paskui administracijos darbuotojai sakė, kad K.Juknis reikalavo pervesti pinigų į “Sandraugos” sąskaitą, nors dėl pasikeitusių teisės aktų negalėjo to daryti.

Tarybos narė Asta Sederevičiūtė priminė, kad meras jau turėjo du vicemerus (prieš K.Juknį - Nijolę Kliučienę), tačiau nė su vienu nerado bendros kalbos. “Tai gal problema jumyse?” - klausė ji.

Postai apsaugos nuo interpeliacijos

K.Juknis prašė Tarybos narių neslapukauti. “Pernai balandžio 28 dieną buvo bandoma pareikšti interpeliaciją L.Gineikai, bet nepavyko. Netrukus būtų galima dar kartą bandyti merą nuversti, tačiau imtasi žingsnių nuo to apsisaugoti”, - sakė jis. Vicemerais išrinkus buvusius opozicijos atstovus, tapo aišku, kad L.Gineika savo poste išliks iki kadencijos pabaigos. Už K.Juknio atleidimą iš pareigų balsavo 19 Tarybos narių.

“Taip, buvo planų bandyti dar kartą pareikšti nepasitikėjimą meru, tačiau nebuvome tikri, kad pavyktų. Tada teko imtis kitokių žingsnių. Politikoje taip būna”, - sakė vienas Tarybos narys. Jis pripažino, kad L.Gineika faktiškai neteks realios valdžios. “Bet jis ir iki šiol nesuvaldė koalicijos”, - pridūrė politikas. “Svarbu, kad naujoji dauguma pradėtų gerai dirbti, nes kol kas tvarkos trūko”, - sakė socialdemokratas Petras Mikelionis.

Ne visi Tarybos nariai pritarė antrojo vicemero institucijai. Konservatorė Nijolė Kliučienė priminė, kad biudžetas jau patvirtintas, jame nenumatyta išlaidų šioms pareigoms. “Tai lėšų švaistymas”, - sakė ji. K.Juknis teigė, kad priskaičiuotas vicemero atlyginimas yra apie 3400 litų, pridėjus tarnybinio “Mercedes” išlaikymą, išlaidos vicemerui pakyla iki 5000 litų.

Socialdemokratas Antanas Nesteckis tikino, kad išlaidos nepadidės, nes sumažės mero patarėjų. L.Gineika jų turėjo net penkis. Pareigų jau neteko už kyšininkavimą teistas Vidmantas Spruogis, taip pat Audronė Daubarienė, o nuo pirmadienio bus atleista ir Janina Marcinkevičienė.

Šalia - didžiausias kritikas

A.Norkaus kandidatūrai pritarė 20 Tarybos narių (prieš 3, susilaikė 1), A.Orlausko - 17 (prieš 6, susilaikė 1). Nė vienam Tarybos nariui nekėlė abejonių A.Norkaus kvalifikacija. Prieštaringiau vertintas A.Orlauskas. “Tas, kuris daugiausia triukšmavo ir kritikavo, galės parodyti, kad moka dirbti”, - sakė L.Gineika.

A.Orlauskas teigė tikįs, kad kartu su A.Norkumi galės pagerinti Tarybos darbą. Paklaustas, kaip dirbs kartu su nuolat kritikuotu meru, atsakė: “Dirbsime tandemu”. Kaip A.Orlausko privalumas buvo nurodytas jo anglų kalbos mokėjimas. “Taip pat moku lenkų, čekų, slovakų kalbas”, - pridūrė žinomas humoristas, kuris vakar šventė 44 metų sukaktį. Ta proga L.Gineika jam įteikė rožių.

A.Orlauskas baigė KTU, yra diplomuotas inžinierius mechanikas. Dabar LŽŪU studijuoja ekonominę politiką. Jis yra Lietuvos satyros ir humoro kūrėjų asociacijos prezidentas, Autorinių gretutinių teisių agentūros (AGATA) tarybos narys. Politikas taip pat yra profesionalus vandensvydžio žaidėjas.

Garliavietis A.Norkus birželį švęs 55 metų jubiliejų. Jis yra edukologijos magistras. Dirba Žemės ūkio rūmuose vyr. specialistu mokymui, skaito paskaitas LŽŪU, yra Lietuvos profesinio mokymo tarybos narys.