Investicijų nereikia?

Prieš gerą pusmetį Trakuose viešėjęs šalies premjeras Algirdas Mykolas Brazauskas negailėjo vietinei valdžiai karčios kritikos. Ministras pirmininkas išrėžė, kad senoji sostinė apaugusi usnimis, o vietinė valdžia gerokai apkiautusi. Premjeras aiškino, kad Trakų valdžia ne tik nesugeba pritraukti investicijų, bet ir nesugeba paprasčiausiai apsikuopti.

Tuomet atrodė, kad sulaukta nepelnytos kritikos. Tačiau neseniai priimtas rajono tarybos sprendimas šiuos žodžius tik patvirtino. Taryba atmetė Vilniuje esančios bendrovės „Archikadas” parengtus projektinius pasiūlymus, kaip apleistoje teritorijoje, kur baigia griūti „Nendrės” restoranas, įkurdinti modernų, atitinkantį griežtus paveldosaugos reikalavimus, derantį prie kraštovaizdžio poilsio kompleksą.

Valdžiai pasirodė nepriimtini bendrovės „Skuba” ketinimai investuoti 20 milijonų litų miestui tvarkyti ir sulaukti žymiai didesnių turistų srautų.

Projektas aklavietėje

Toks sprendimas pribloškė žemės sklypą priešais pilį išsinuomavusią bendrovę „Skuba” bei projektą rengusios bendrovės „Archikadas” specialistus.

Projektiniai pasiūlymai buvo rengiami ne mažiau nei metus. Istorinėje vietoje priešais Trakų salos pilį planuota pastatyti keturių žvaigždučių viešbutį su konferencijų salėmis, restoraną, penkis poilsio namelius, požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Požemiuose ketinta įkurdinti baseiną su saunomis, parduotuves, žiemos sodą.

Kompleksas atkurtų buvusio senojo mažojo miesto viziją. Mažasis miestas – Trakų senamiesčio dalis, dar vadinama karaimų galu, tęsėsi nuo Šv. Jono Nepomuko koplytstulpio iki Geležinio tilto. Senosios tradicijos būtų atgaivintos su šiuolaikiškais akcentais. Komplekso kompozicinėje ašyje ketinama pastatyti bokštą su apžvalgos aikštele, kuris primintų čia stūksojusį gynybinį bokštą. Šio statinio liekanų dar buvo išlikę XX a. pirmoje pusėje. Kitas modernus akcentas – stiklinė piramidė, pro kurią sklistų šviesa į požeminę dalį.

Tačiau šis originalus, derinantis senovę ir nūdieną projektas, atsidūrė aklavietėje. Argumentai – projektas neatitinka teisės aktų.

Neįžvelgia rimtų motyvų

Tačiau projekto vadovas architektas Alfredas Žalys tvirtino neišgirdęs, kokių teisės aktų neatitinka pateikti projektiniai pasiūlymai. Šiam darbui ne tik pritarė Architektų sąjunga, bet net siūlė dar modernesnius, šiuolaikiškesnius sprendimus.

Atsimušę lyg į sieną projekto užsakovai ir rengėjai nesuvokia Trakų valdžios motyvų atsukti nugarą investicijoms.

„Archikado” atstovas Arūnas Pliuskus stebėjosi, kad projektas tiko Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijai, tačiau nepriimtinas pasirodė vietinei valdžiai. „Suderinę projektą parke, galvojome, kad jau įveikėme didžiausią kliūčių ruožą, tačiau klydome. Motyvai tiesiog netelpa galvoje, jie išlaužti iš piršto. Galbūt buvo paliesti mums nežinomi kažkieno interesai?” – svarstė A.Pliuskus.

Teisės aktų neįvardijo

„Projektiniai siūlymai nebuvo svarstyti teisiniu požiūriu, todėl jie buvo atmesti. Be to, kelia abejonių projektuojamas aukštas bokštas. Abejonių yra ir dėl ketinamų statyti poilsio namelių. Trakuose jau yra pavyzdžių, kai prisidengus vienais tikslais, įgyvendinami visai kiti. Vos leidome plėsti „Trakų viešbutį”, kai čia imta statyti apartamentus ir juos pardavinėti. O miestas dūsta be viešbučių, vietoj jų dygsta privatūs namai”, – taip aiškino tarybos sprendimą Trakų rajono meras Vytautas Petkevičius.

Perdėta baimė

„Toks valdžios sprendimas nelogiškas. Taryba leido suformuoti sklypą, kuris būtų pritaikytas rekreacijai, tačiau kažkodėl nusprendė neleisti jame nieko daryti. Negi verslininkai šią teritoriją išsinuomavo, kad jį apsėtų veja?”, – stebėjosi Trakų istorinio nacionalinio parko direktorius Gintaras Abaravičius.

Parko vadovo nuomone, nėra teisinga šią senamiesčio teritoriją lyginti su Kuršių nerija. Skandalas Kuršių nerijoje kilo, kad namai išdygo teritorijoje, kur statybos neleidžiamos, o Trakuose ši vieta yra miesto dalis, čia anksčiau yra stovėję pastatai.

Be to, sovietinė statyba toli gražu nepuošė miesto aplinkos, o ją darkė, įstatymai nedraudžia tokius pastatus, kaip „Nendrė”, rekonstruoti ar net griauti. Projekto užsakovai ir rengėjai ima įtarinėti, kad buvo užkliudyti kažkieno slapti interesai, nes milžiniškų investicijų atsisakymas atrodo lyg siūtas baltais siūlais.

Jeigu nepavyktų surasti sutarimo su Trakų valdžia, išsiaiškinti diskutuotinus dalykus, surasti sutarimą, verslininkai neatmeta galimybės kreiptis ir į teismą.