Prieš porą savaičių dienraštyje "Kauno diena" pasirodžiusiame straipsnyje "Nuvertintas tautos turtas" filosofas ir publicistas A.Juozaitis teigė, kad "net Nacionalinį dramos teatrą baigia užlieti "vakariečių" pjesės apie išsigimimų rūšis ir porūšius".

Ketvirtadienį spaudoje išplatintame pranešime LNDT vadovas Egmontas Jansonas teigia, kad "ministro pirmininko patarėjas kultūrai ir filosofas paprasčiausiai meluoja" ir siūlo tuo, atėjus į teatrą, įsitikinti patiems žiūrovams. BNS korespondentui E.Jansonas teigė nesuprantąs, apie kokius "iškrypimus" kalba premjero patarėjas.

"Mūsų repertuare šiuo metu yra 22 spektakliai suaugusiems. Tarp jų - ir klasikiniai, ir šiuolaikiniai užsienio bei lietuvių autoriai - Marius Katiliškis, Moljeras, Pedro Calderonas de la Barca (Pedro Kalderonas de la Barka), Herkus Kunčius, Borisas Dauguvietis, Samuelis Beckettas (Beketas), Peteris Handke'ė, Julius Dautartas, Daniilas Charmsas, Howardas Berkeris, Brianas Frielas (Brajanas Frylas) ir kiti. Kurie iš jų išsigimę?" - retoriškai klausė E.Jansonas.

Premjero patarėjas minėtame straipsnyje taip pat nuogąstauja dėl Vakarų link judančios tautos likimo. Pasak jo, "jau dešimtmetį Europos Vakarai siurbia iš Europos Rytų mokslininkus, muzikus, kompiuterininkus, indų plovėjus ir visa, ką gali".

Pastaruoju metu premjero patarėjas švietimui ir kultūrai A.Juozaitis kelissyk buvo patekęs į kontroversijas dėl savo radikalių ir antivakarietiškų pasisakymų.