Ar pamokanti buvo 2001 metų istorija apie Kretingsodžio kaimo (Kretingos r.) gyventoją Augustiną Grevį, kuriam pergalė samanės gėrimo čempionate kainavo gyvybę?

Prieš kelias dienas CNN televizija konstatavo – ne, nes ir po penkerių metų Baltijos šalys – Lietuva, Latvija ir Estija – tebėra Europos dugne pagal piktnaudžiavimą alkoholiu.

Lietuviai, latviai ir estai pirmauja Europos Sąjungoje (ES) pagal girtavimą, kepenų ligas, savižudybes, apsinuodijimus alkoholiu ir psichozes. Dėl to Baltijos šalyse daug eismo nelaimių.

CNN rėmėsi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis.

Sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos L.T. prašė paneigti, kad Lietuvoje yra tokia prasta situacija ir kad tuo garsėjame Europoje. Tačiau ministras patvirtino – savižudybių skaičiumi mes tikrai pirmaujame.

Ž.Padaiga tikino, jog valdžia deda pastangas, kad Lietuva pasveiktų: „Žinoma, daug dirbame – ir tabako, ir alkoholio profilaktikos srityje. Vyriausybei tvirtinti pateikta psichikos sveikatos strategija, rengiamas priemonių planas ir panašiai“.

Vyriausybės konkursą kurti Lietuvos įvaizdį laimėjusios bendrovės „Europos namai“ direktorė Judita Akromienė nematė CNN reportažo, bet prisiminė per „EuroNews“ matytus vaizdus, kaip šalys švenčia Naujuosius: „Tai buvo žiaurus Lietuvos pristatymas. Gūduma, tamsuma, du nuogi vyrai išeina iš garinės palapinės ir šoka į upę“.

J.Akromienė sakė, kad tokio barbariško įvaizdžio neatsikratysime, kol neišmoksime normaliai kalbėti ir aiškinti apie save pasauliui. „Juk turime ir daug gerų dalykų, esame neką prastesni, o kartais net geresni už kitus“, – neabejoja „Europos namų“ vadovė.

Gelbėti pasaulį nuo skurdo skirtos kampanijos „Laikas padėti kitiems“ ambasadorė Gintė Damušytė siūlė nenusiminti.

„Lietuva nėra vienintelė šalis pasaulyje, turinti problemų. Bet kai kuo Lietuva gerai atrodo. Todėl galima dirbti iš karto keliose srityse – reikia stengtis ir spręsti vidaus problemas, padėti silpnesniems. Tokia kiekvienos valstybės dalia“, – kalbėjo G.Damušytė.

CNN pranešė, kad Baltijos šalyse nėra visapusiškos, gerai finansuojamos programos, kuri padėtų kovoti su gausiu alkoholio vartojimu ir giliai įaugusiomis tradicijomis, skatinančiomis girtauti.

Lietuvoje 100 tūkstančių žmonių tenka 39 savižudybės ir tyčiniai susižalojimai.

Tai didžiausias skaičius Europoje, įskaičiuojant ir šalis, kurios nepriklauso ES (Rusija, Ukraina, Baltarusija). Ekspertai tai sieja su milžinišku alkoholio vartojimo paplitimu šalyje. Pagal savižudybes Estija – trečia, o Latvija Europoje – ketvirta.

Be to, Baltijos šalių keliai – vieni nesaugiausių ES. Latvija yra pirma tarp 25 valstybių pagal vidutinį mirčių per avarijas skaičių – 220 mirčių milijonui gyventojų (2004 m. statistika). Lietuva – antra – 216 mirčių.

„Mes esame nedidelė tauta, 1,4 milijono žmonių. Ir kartu viena iš sparčiausiai pasaulyje mažėjančių populiacijų. Mūsų tauta išmirs, jei ir toliau taip gers“, – nuogąstavo Estijos blaivybės sąjungos lyderis Lauris Bekmannas.

Lietuva ir Estija taip pat patenka į pirmąjį penketuką pagal chroniškų kepenų ligų dažnumą.

Vidutiniškai statistiniam estui tenka išgerti 13,4 litro gryno alkoholio per metus. Tai trečias rezultatas ES.

Tarp girtavimo priežasčių Baltijos šalyse PSO specialistai įvardija skurdą, politinės valios kovojant su alkoholizmu trūkumą, baltiškąsias gėrimo tradicijas ir mažas legaliai ir nelegaliai parduodamų alkoholinių gėrimų kainas.