Teisininkų aplinkoje kalbama, kad jos kandidatūrą proteguoja Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas. Kitam kandidatui - Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkui bei Lietuvos teisėjų asociacijos vadovui Virgilijui Valančiui pasiūlyta pasitraukti pačiam.

Pagal Konstituciją, specialiųjų teismų, kokiu laikomas Vyriausiasis administracinis teismas, teisėjus ir pirmininkus skiria Prezidentas savo dekretu. Seimo pritarimo kandidatūrai nereikia.

Nors tai nėra privalu, V.Adamkus kovo 21 dieną kreipėsi į Teisėjų tarybą, siūlydamas apsvarstyti du galimus kandidatus ir pareikšti nuomonę.

Keletą kartų planuotas Teisėjų tarybos, kuriai vadovauja V.Greičius, posėdis iki šiol neįvyko.

Šaltinių teigimu, tokį delsimą galėjo nulemti nuogąstavimai, kad taryba balsuos ne už valdančiosios daugumos parlamentarų proteguojamą kandidatę T.Staugaitienę, o už naujos kartos teisininką 39 metų V.Valančių.

Trečiadienį Aukščiausiojo Teismo pirmininkas V.Greičius pakvietė V.Valančių pokalbio.

"Pokalbis nebuvo lengvas, bet plačiau komentuoti nenoriu", - "Lietuvos rytui" sakė V.Valančius, paklaustas, ar tiesa, kad V.Greičius jam siūlo atsisakyti pretenduoti į naujas pareigas.

Pasiteiravus, kada praneš Prezidentui, jog nenori būti Vyriausiojo administracinio teismo pirmininku, V.Valančius atsakė nematąs prasmės to daryti: "Valstybės vadovas pareiškė man pasitikėjimą, kai pasiūlė kandidatūrą. Negavau žinių, kad jo požiūris pasikeitė".