Projektus parengęs Civilinės saugos departamentas (CSD) prie Krašto apsaugos ministerijos mano, kad šios pagal Europos Sąjungos ir Europos Tarybos direktyvas parengtos tvarkos ekstremalios situacijos atveju padės laiku informuoti gyventojus, kaip jiems elgtis ir kokias sveikatos apsaugos priemones taikyti.

CSD direktorius Antanas Paulikas BNS sakė, kad gyventojų informavimo apie stambias avarijas tvarka buvo reglamentuota ir iki šiol - pagal Visuomenės informavimo įstatymą, taip pat branduolinę saugą reguliuojančius dokumentus.

"Tačiau niekur ta tvarka nebuvo apibrėžta iki galo. Tai bus detali instrukcija, kaip kam elgtis nelaimės atveju", - pažymėjo CSD vadovas.

Vyriausybės patvirtintoje Informavimo apie radiacinę ar branduolinę avariją tvarkoje apibrėžta, kad ekstremali radiologinė padėtis susidaro įvykus avarijai Ignalinos atominėje elektrinėje bei radioaktyvius izotopus mokslinių tyrimų tikslams gaminančiose bendrovėse arba nustačius Lietuvos ar kaimyninės valstybės teritorijoje nenormalius radioaktyvumo lygius, kurie gali pakenkti gyventojų sveikatai.

Nustatyta, kad įvykus avarijai pavojingų objektų vadovai privalo nedelsiant informuoti visuomenę bei avarijų likvidavimo plane nurodytas institucijas apie avarijos aplinkybes, radiacinį pavojų, priemones, kurių reikia imtis sveikatos apsaugojimui.

Analogiški įpareigojimai numatyti ir Informavimo apie pramonines avarijas tvarkoje. Joje pavojingu pramoniniu objektu nurodoma įmonė, sandėlis ar kitas statinys, kuriame nuolat arba laikinai gaminamos, perdirbamos, laikomos arba neutralizuojamos pavojingos medžiagos. Prie tokių objektų taip pat priskiriami hidrotechniniai statiniai.

A.Paulikas pabrėžė, kad naujojoje tvarkoje atsiranda ir naujas, lig šiol neegzistuojantis įpareigojimas savivaldybėms, kurių teritorijoje yra pavojingas objektas.

Jos privalo suteikti galimybę gyventojams bet kada gauti informaciją apie galimas radiacines ar branduolines bei pramonines avarijas bei instrukcijas, kaip elgtis avarijos atveju.