"Valstybės žinios" antradienį paviešino trijų buvusių KGB bendradarbių pavardes. Liustracijos komisija bendradarbiavus su KGB pripažino 68 metų Vilių Baltrėną bei pusseseres - 76 metų Vandą Pulkauskienę ir 75 metų Zitą Juško.

Pasak liustracijos komisijos, visi minėtieji asmenys nevykdė Lietuvos Respublikos asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo reikalavimų ir Valstybės saugumo departamente neužsiregistravo.

Dabar pensininkas V.Baltrėnas daugelį metų dirbo savaitraštyje "Gimtasis kraštas". Lietuvos ypatingajame archyve išlikusi medžiaga rodo, kad V.Baltrėnas saugumo buvo užverbuotas 1970 metų sausio mėnesį, jam skirtas slapyvardis "Kraštotyrininkas".

Slaptasis agentas pranešė KGB apie savo kelionę 1981 metais į Londoną, apie asmenis, su kuriais bendravo ir susipažino kelionės metu. KGB "Kraštotyrininką" planavo panaudoti renkant informaciją apie į Lietuvą atvykstančius užsienio lietuvius.

Dabar pensininkė V.Pulkauskienė, kurios mergautinė pavardė Pociūtė, KGB buvo užverbuota 1951 metų spalį, kai dirbo Tverų valsčiaus Skubuorų apylinkės sekretore. Moteris buvo išvežta į Rietavo rajoną, kur saugumiečių būstinėje savaitę tardoma ir kankinama, reikalaujant išduoti partizanus. Moteriai grasinta, kad jos tėvai bus ištremti į Sibirą.

V.Pociūtei buvo suteiktas slapyvardis "Marytė". Agentė padėjo saugumiečiams suimti partizanus Stasį Petkų, Antaną Jurjoną ir Kazį Dargį. KGB naudojo agentę operacijose prieš "Lukšto" būrio partizanus, dėl jos veiklos buvo suimti ryšininkai ir rėmėjai.

Dabar vienoje bendrovėje buhaltere dirbanti Z.Juško į KGB rankas pakliuvo kartu su savo pussesere V.Pociūte. Ji taip pat buvo suimta ir nuvežta į Rietavo rajoną, kur tardyta apie mėnesį. Paskui moteris išsiųsta į Šilutę, o iš ten - į Tomską. Moters tėvai tuo metu jau buvo ištremti į Krasnojarsko kraštą, o ji pati tremtyje išbuvo iki 1958 metų.

Moteris turėjo pravardę "Breitarytė". Pagal archyvinius duomenis, jos suteikta informacija taip pat padėjo sulaikyti jau minėtus tris partizanus.

Liustracijos komisija yra išnagrinėjusi 119 asmenų bylų. 49 pripažinti bendradarbiavę su sovietinio saugumo slaptosiomis tarnybomis. Keliolika nesutikusiųjų su komisijos sprendimais bylinėjasi teismuose, 29 pavardės paskelbtos "Valstybės žiniose".