Už tai, jog menotyrininkė atsisakė įsileisti į Juodkrantės parodų namus parodą apie tradicines ir netradicines šeimas, Lygių galimybių kontrolierė pareiškė jai įspėjimą.

Teisininkai teigia, kad tiek Lietuvos Konstitucija, tiek Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija suteikia teisę į saviraiškos laisvę. Todėl gėjai ir lesbietės turi teisę kurti savo gyvenimą vaizduojančias fotografijas ir jas eksponuoti.

Tačiau, pasak teisininkų, Juodkrantės parodų namų menotyrininkė taip pat turi teisę į saviraiškos laisvę - ji turi teisę organizuoti parodas taip, kaip jai diktuoja jos meninis skonis ir vertybių supratimas.

Anot teisininkų, šiuo atveju menotyrininkės požiūris atitinka Konstitucijos 38 straipsnio nuostatą, kad santuoka sudaroma tarp vyro ir moters.

Kaip teigia Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininkas Kęstutis Čilinskas, pagal Lygių galimybių įstatymą Lygių galimybių kontrolierė gali bausti asmenis, kurie diskriminuoja gėjus ir lesbietes tose gyvenimo srityse, kuriose teisės aktai skirtumo tarp lyčių neiškelia kaip sąlygos teisei įgyti. Pavyzdžiui, galima bausti darbdavius, jei šie atsisakys priimti lesbietes ar gėjus dirbti arba pardavėjus, jei šie atsisakys lesbietėms ar gėjams parduoti prekes.

Tačiau, kaip nurodo K.Čilinskas, negalima bausti asmenų (civilinės metrikacijos darbuotojų, pedagogų, kultūros darbuotojų ir pan.), kurie savo veikloje privalo vadovautis ir vadovaujasi Konstitucijoje ir Konvencijoje įtvirtinta nuostata, jog santuoka reiškia sąjungą tarp vyro ir moters.

Neringos savivaldybei priklausančių Juodkrantės parodų namų menotyrininkė neleido pristatyti nuotraukų ciklo apie tradicines ir netradicines šeimas, motyvuodama tuo, kad parodų namai sujungti su mokykla, tad buvo baiminamasi į parodos atidarymą atėjusių moksleivių reakcijos.

Lygybės kontrolieriai dėl to gavo Lietuvos gėjų lygos skundą, kuriame buvo prašoma ištirti, ar nebuvo pažeistas Lygių galimybių įstatymas, draudžiantis diskriminaciją ir dėl seksualinės orientacijos.

Tyrimo eigoje nebuvo nustatyta, kad gėjų ar lesbiečių vaizdavimas fotografijose darytų žalingą poveikį parodos lankytojams (tiek suaugusiems, tiek vaikams) ir dėl to jų negalima būtų eksponuoti viešai.

Remiantis tyrimo išvadomis, parodos apie apie tradicines ir netradicines šeimas neįsileidusiai menotyrininkei pareikštas įspėjimas.

Tokiam Lygių galimybių kontrolierės sprendimui pasipriešino bažnyčia bei vaikų teisių gynėjai.