"Ministerijos vadovybė ieško būdų, kaip teisingai ir racionaliai panaudoti šį KAM balanse esantį nekilnojamąjį turtą", - BNS pirmadienį sakė krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas.

Jo teigimu, tarp svarstomų galimybių - ir atsisakyti namelių, už kurių eksploataciją KAM kas mėnesį Vyriausybės kanceliarijos valdomai akcinei komunalinių paslaugų bendrovei sumoka 12 tūkstančių litų.

Šiuo metu dviejuose nameliuose gyvena buvęs ir esamas kariuomenių vadai generolai majorai Jonas Kronkaitis ir Valdas Tutkus, o trečiajame laikinai įsikūrė Kovo 11-sios akto signataras Rolandas Paulauskas, pagarsėjęs skeptiškomis pažiūromis NATO ir ES atžvilgiu.

"Iki praėjusių metų trečiasis namelis buvo tuščias, tačiau mes visvien turėjome kas mėnesį mokėti po 4 tūkstančius litų už jo ir supančios teritorijos eksploataciją. Kai R.Paulauskas paprašė iki šių metų vidurio, kol vyksta jo būsto remontas, pagyventi, neturėjau argumentų prieš. Dabar jis moka ministerijai nuomos mokestį ir susimoka už komunalinius patarnavimus, o mes ir toliau mokame už namelio eksploataciją", - sakė G.Kirkilas.

R.Paulauskas įleistas į namelį iki šių metų rugpjūčio 1-sios, kai planuojama baigti kito namo Turniškėse, kur signataras gyveno iki šiol, remontą.

Savaitraščio "Ekstra" duomenimis, dabar R.Paulausko užimame name iki 2004 m. pabaigos gyveno tuometis ministras Linas Linkevičius - dabar Lietuvos ambasadorius prie NATO. Gediminui Kirkilui tapus KA ministru, L.Linkevičius iš namo išsikraustė, o naujasis ministras gyventi Turniškėse nepanoro.

KAM darbuotojų teigimu, kito potencialaus nuomininko nameliui neatsirado, nes žemesnio laipsnio karininkų būsto nuomai skiriamų pinigų nepakaktų, be to, senos statybos neekonomiškų namų eksploatacija labai brangi.

Kariuomenės vadas V.Tutkus pirmadienį BNS sakė, kad jeigu KAM nuspręstų atsisakyti namelių, jam "tektų spręsti gyvenamosios vietos klausimą".

"Viena vertus, nesiruošiu Turniškėse gyventi "iki pensijos". Kas mėnesį sumoku 600 litų butpinigių, be to, brangiai kainuoja eksploatacija - "alytnamis" nors ir tvarkingas, bet senas, neekonomiškas", - sakė kariuomenės vadas. Jis teigė žiemą per mėnesį šildymui ir elektrai išleidžiantis po 1 tūkstantį litų, vasara eksploatacija atsieina iki 400 litų.

"Kita vertus, šalies kariuomenės vadas privalo turėti rezidenciją užsienio svečiams priimti - taip yra JAV, Danijoje, kur kariuomenių vadai turi rezidencijas. Galbūt ir Lietuvoje kitas kariuomenės vadas (po 2,5 metų baigiasi V.Tutkaus kadencija - BNS) turės naują rezidenciją", - samprotavo V.Tutkus.