Įžvelgė propagandą

R.Paksas raudonu kilimu įžengia į Seimo rūmus. R.Paksas sodina ąžuoliuką. Vėjyje plaikstosi pakaruoklio kilpa. Kaimo laukais klampoja į guminius aulinius įsispyręs žmogus. Mistinė muzika. Įtarimai sąmokslu. Retoriniai klausimai – kas norėjo nuversti prezidentą, kas valdo Lietuvą?

Tiesaus atsakymo nebuvo. Nebuvo išklausyta ir kita pusė, kuri, pasak eksprezidento aplinkos, rezgė valstybės perversmą.

„Čia ne dokumentika, čia propaganda“, – taip filmo kadrus vertino kai kurie žiūrovai, tuoj po jo peržiūros išskubėję iš salės.

Žiūrėjo priverstinai

Beje, šį filmą tikriausiai matė pusė Lietuvos, nes liberalai demokratai jį rodė R.Pakso susitikimuose su gyventojais. Kartais net priverstinai, nes, pavyzdžiui, Panevėžyje žmonės, nusipirkę bilietus į kino filmą „Vilniaus getas“, be įspėjimo pateko į V.Matulevičiaus filmą.

„Jūs vienintelis, kuris išdrįso ateiti“, – taip susirinkusieji pasveikino salėje pasirodžiusį parlamentarą Raimondą Šukį, kuris tiesiogiai dalyvavo prieš dvejus metus vykusioje R.Pakso apkaltoje. Po filmo prasidėjusioje „diskusijoje“, kurioje apkalta vadinta sąmokslu ir perversmu, R.Šukys vienintelis išdrįso pareikšti nuomonę, kad apkalta vyko pagal Konstituciją.

„Aš sieksiu prezidento posto“, – filme prasitaria R.Paksas.

Jo šalininkai tikisi, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas reabilituos eksprezidentą ir jis galės dar kartą pretenduoti į šalies vadovo postą.