Taip "būtų nuvertinama lietuvių kalba, Lietuvoje kuriant lenkų ekstremistiniams sluoksniams palankią kalbinę aplinką", pabrėžiama pirmadienį išplatintame LTS pareiškime.

Pareiškimo tekstai įteikti Prezidento Valdo Adamkaus, Seimo Pirmininko Artūro Paulausko bei Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko kanceliarijoms. Pasirašyti Lietuvos ir Lenkijos sutartį dėl asmenvardžių rašybos buvo planuojama kovo 28 dieną, kai Lietuvoje vidaus reikalų ministro Juozo Bernatonio kvietimu viešėjo Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministras Kšištofas Janikas. Tačiau procedūra atidėta dėl techninių priežasčių, laukiant ekspertų išvadų.

Įsigaliojus rengiamai sutarčiai, ne tik Lietuvoje gyvenančių lenkų, bet ir Lenkijos lietuvių vardai ir pavardės asmens dokumentuose būtų rašomi originalo kalba. Tačiau LTS atstovai galimuose pokyčiuose įžvelgia antivalstybinių ir antikonstitucinių apraiškų.

"Lietuvos Respublikos piliečių (baltarusių, lenkų, sulenkėjusių lietuvių) asmenvardžių rašymas lenkiškais rašmenimis reikštų, kad įteisinamas vienas lenkų autonomijos žiedo aplink amžinąją Lietuvos sostinę Vilnių kūrimo elementų",- pabrėžiama pareiškime.

Jo autorių nuomone, lenkiška asmenvardžių rašyba pažeistų Lietuvos Konstituciją, kurios 14 straipsnis skelbia lietuvių kalbą valstybine kalba.

Pareiškime taip pat cituojama ir 29 Konstitucijos straipsnio nuostata, kad žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl tautybės, kalbos, kilmės ar pažiūrų. LTS manymu, atsiradusi privilegija kai kuriuos asmenvardžius rašyti kaimyninės Lenkijos rašmenimis pažeistų kitų Lietuvos tautinių mažumų - baltarusių, latvių, rusų, ukrainiečių, žydų, vokiečių ir kt. - orumą ir teises, nes jos tokios privilegijos negautų.

"Esame nustebę, kad į viešai planuojamus lietuvių kalbos teisių ir Lietuvos Respublikos įstatytų pažeidimus visai nereagavo Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Seimas, Generalinė prokuratūra ir Konstitucinis Teismas",- piktinamasi pareiškime, kurį baigdami LTS atstovai ragina stiprinti, o ne griauti lietuvių kalbos pozicijas.