Jame Lygių galimybių kontrolierė kaltinama peržengusi įgaliojimus ir nepagrįstai įspėjusi Juodkrantės parodų namų kuratorę Kristiną Danilevičienę, kuri atsisakė galerijoje eksponuoti homoseksualų fotonuotraukas, dėl lygių galimybių pažeidimo.

„Netradicinės šeimos fotonuotraukų eksponavimo draudimas, katalikų dvasininkų moralizavimas apie tradicinę šeimą, nacizmui artimas teigimas, kad homoseksualumas yra blogis ir anomalija, neuždraus homoseksualams gyventi savito gyvenimo“, - pabrėžė parlamentarė.

M. A. Pavilionienės žodžiais, kardinolas tarsi prokuroras reikalauja, kad politikai darytų išvadas dėl kontrolierės sprendimo teisėtumo, kuris neva gali sukurti precedentą homoseksualios orientacijos asmenims reklamuoti savo gyvenimo būdą, kad homoseksualų bendravimą atspindinti paroda griautų tradicinę šeimą, visuomenės dorovę, pamintų patriotines vertybes, lietuvių tautos tradicijas, suduotų valstybei didžiulį smūgį.

Tačiau Seimo narei „Lietuvos bažnyčios hierarcho moralizavimai apie būtinybę apsaugoti tradicinę šeimą“ skamba neįtikinamai, nes „katalikų kunigai tik teoriškai gali išmanyti apie šeimą“.

„Katalikų kunigai, suvaržyti celibato, matyt, nepastebėjo, kad jau XX a. antrojoje pusėje šeimos samprata iš esmės pakito, kad jokios bažnyčios sankcijos nepajėgia stabdyti žmogaus sąmonės ir gyvenimo būdo laisvėjimo. Ketvirtajame amžiuje prasidėjusios katalikų bažnyčios represijos prieš homoseksualios orientacijos žmones tęsiasi iki šiol. Kyla klausimas - kodėl? Gal todėl, kad kaip teigia „Conscience“ 40-70 proc. homoseksualų sudaro katalikų kunigai? Gal todėl, kad, dangstydama klerikalų homoseksualumą ir propaguodama heteroseksualios šeimos moralės dogmas, žalojančias pasauliečių homoseksualų psichiką ir gyvenimą, bažnyčia siekia pridengti vis ryškėjančius kunigų pedofilijos skandalus, potraukį ne dvasios, o antikvariniams dalykams, neskaidrų disponavimą bažnyčios turtu?“ - kėlė kausimus parlamentarė.

Anot M. A. Pavilionienės, autoritarinis ir kupinas tuščios retorikos kardinolo laiškas yra jau antras atviras Lietuvos bažnyčios hierarchų mėginimas daryti įtaką politikams, įvesti bažnyčios cenzūrą ir represijas pasaulietiniam gyvenimui.

Parlamentarės nuomone, prisidengus tradicinių vertybių ir moralės saugojimu, Bažnyčia verčia Lietuvos politikus pažeisti žmogaus teisių ir laisvių bei Europos bendrijos sutarčių įsipareigojimus, kurie teigia būtinybę įveikti diskriminaciją dėl lyties ir lytinės orientacijos, pripažinti žmogaus pasirinkimo teises ir laisves.

„Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė pasielgė kaip profesionali pareigūnė, sąžiningai atliko savo pareigą. Ne kontrolierės veiklą reiktų aptarinėti Seime. Politikams vertėtų susirūpinti tais konservatyviai mąstančiais žmonėmis, kurie negali susitaikyti su laisvėjančia ir vis labiau mokslu pasitikinčia šiuolaikine visuomene ir mažėjančia Bažnyčios įtaka, nes konservatyviai mąstantys nepripažįsta didžiausių vertybių - pagrindinių žmogaus teisių. Be to šiems žmonėms sunku stebėti kaip griūva Bažnyčios valdyta imperija: Kanada, Belgija, Nyderlandai, Ispanija įstatymiškai pripažino homoseksualų teisę kurti šeimas“, - pabrėžė Seimo narė.

Pasak M. A. Pavilionienės, darytina prielaida, jog Lietuvos bažnyčios hierarchai patiria neviltį dėl teisiniuose dokumentuose įtvirtintų žmonių laisvės ir lygybės principų, homoseksualių žmonių teisės ir siekio būti laimingais.

„Galbūt todėl Lietuvos Vyskupų konferencija ryžtasi net žmogaus teisių pažeidimų deklaravimui“, - sakė parlamentarė.

Žurnalistams priminusi metų pradžioje Europos Parlamento priimtą rezoliuciją, kurioje valstybės narės raginamos įveikti homofobiją, M. A. Pavilionienė pabrėžė, jog mokiniams ir studijuojantiems būtina aiškinti visose visuomenės epochose egzistavusį ir egzistuojantį homoseksualumo reiškinį, susijusį su žmogaus prigimtimi ir socialine bei kultūrine aplinka.

Seimo narės nuomone, Juodkrantės galerijos direktorę vadinantieji „persekiojamu asmeniu“ painioja meno ir moralės principus, pamiršta, kad menas neturėtų būti vertinamas iš etikos pozicijų, nes tuomet tektų uždaryti nuogą žmogaus kūną eksponuojančius Italijos ir pasaulio muziejus.

Tėvynės sąjungos pirmininkas, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius vėliau per spaudos konferenciją prisipažino buvęs šokiruotas kolegės pareiškimų, „pastangų tariamai ginti skriaudžiamus gėjus Lietuvoje“ ir dėl to, kad dėl šios problemos savo nuomonę aktyviai pradėjo reikšti valstybės institucijos.

„Bet visų pirma esu šokiruotas dėl to, kad A.M.Pavilionienė išnaudoja Seimo pastatą tam, kad užsipultų Katalikų Bažnyčią, - kalbėjo jis. - Dar negirdėjau tokių pareiškimų Lietuvoje, kad didžiausią homoseksualų dalį sudaro katalikų kunigai, todėl jie esą imasi tokių išpuolių prieš homoseksualus, norėdami pridengti savo nuodėmes.“

Anot A.Kubiliaus, tokie parlamentarės pareiškimai kelia didelį nerimą ir pasipiktinimą.