Neringos savivaldybei priklausančių Juodkrantės parodų namų menotyrininkė neleido pristatyti nuotraukų ciklo apie tradicines ir netradicines šeimas motyvuodama tuo, kad parodų namai sujungti su mokykla, tad parodos atidarymą būtų gausiai aplankę moksleiviai, kurių reakcijos buvo baiminamasi.

Prieš tai nuotraukas demonstruojant Vilniuje ir Klaipėdoje, o po to ir Šiauliuose, problemų nekilo.

Neringos savivaldybės administracijos iniciatyva sudaryta komisija, kuri turėtų ištirti kilusio konflikto aplinkybes bei pateikti siūlymus panašaus pobūdžio konfliktams išvengti.

Tyrimo metu nenustatyta, kad gėjų ar lesbiečių vaizdavimas šiose fotografijose darytų žalingą poveikį parodos lankytojams (tiek suaugusiems, tiek vaikams) ir dėl to jų negalima būtų eksponuoti viešai.

"Filmas apie gėjus kaubojus visame pasaulyje skina laurus, o Lietuvoje neleidžiama rodyti net išties nuosaikių nuotraukų apie netradicines šeimas. To neturėtų būti", - teigia Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

Lygių galimybių įstatymas įpareigoja remti religinių bendruomenių, bendrijų ir centrų, kitų nevyriausybinių organizacijų, viešųjų įstaigų, asociacijų ir labdaros bei paramos fondų programas, kurios padeda įgyvendinti lygias asmenų galimybes nepaisant jų amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, rasės ar etninės priklausomybės, religijos ar įsitikinimų.

Tai pirmas 2006 m. tarnybos gautas skundas dėl seksualinės orientacijos. Pernai gauti du tokie skundai.

Per 2005 m. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nagrinėjo 133 galimus diskriminacijos atvejus: gyventojai pateikė 128 skundus bei buvo atlikti 5 tyrimai savo iniciatyva. Iš viso per 1999 - 2005 metus tarnyba gavo 453 skundus bei dar atliko 90 tyrimų savo iniciatyva.