Seimo Paslaugų darbuotojų profsąjungos komiteto narys Arvydas Juška kreipėsi į Seimo pirmininką Artūrą Paulauską prašydamas užtikrinti, kad turimą informaciją apie naudojimąsi tarnybine padėtimi pranešę darbuotojai nebus persekiojami ir šantažuojami.

"Pastarųjų dienų įvykiai Seime parodė, jos vis daugiau žmonių atsiliepia į jūsų raginimus sakyti tiesą. Tačiau jaudina tai, jog po tokių skandalų nukenčia ne tie, kurie neteisėtai naudojasi tarnybine padėtimi, bet ir tie, kurie prabyla", - rašoma kreipimesi į Seimo pirmininką.

Kaip pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius, pirmadienį su Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento darbuotojais, kurie skundėsi dėl neteisėtų pavedimų darbe, susitiko parlamento kancleris Arvydas Kregždė.

Pasak pranešimo, darbuotojai kancleriui pranešė apie juntamą įtampą padalinyje, išdėstė savo priešiškumo kai kuriems tiesioginiams vadovams priežastis.

Seimo kancleris pažadėjo išsiaiškinti darbuotojų nusiskundimus ir surengti jiems susitikimą su Seimo pirmininku A.Paulausku.

Prieš pora savaičių kilęs skandalas dėl Seime įsišaknijusios privilegijų tvarkos įgavo pagreitį opoziciniam liberalams pareiškus turint duomenų, jog parlamento darbuotojai neatlygintinai darbavosi kanceliarijos pareigūnų namuose, o tam buvo naudojamos ir parlamento remontui pirktos medžiagos.

Liberalai praėjusį penktadienį spaudos konferencijoje paskelbė, esą Seimo kanceliarijoje yra išsikerojęs "nomenklatūrinis feodalizmas".

"Esame įsitikinę, kad Seimo kanceliariją yra apėmusi liga, kurios pavadinimą galime pateikti kaip nomenklatūrinį feodalizmą", - sakė Lietuvos liberalų sąjūdžio vadovas Petras Auštrevičius.

Liberalų teigimu, juos pasiekė informacija, esą Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento techniniai darbuotojai darbavosi ne tik parlamente, bet ir neatlygintinai Seimo darbuotojų namuose, o parlamentui pirktomis statybinėmis medžiagomis buvo remontuojami privatūs būstai.

Neoficialiomis žiniomis, kai kurie Seimo kanceliarijos darbuotojai yra paliudiję, jog darbo valandų metu buvo siunčiami dirbti Seimo kanclerio Arvydo Kregždės, buvusio Seimo Teisės departamento vadovo Kęstučio Virkečio ir Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento vyriausiojo specialisto Arvydo Švedo namuose atlikti stalių, elektrikų, santechnikų darbų.

Kai kurių darbuotojų liudijimu, Seimo kanclerio A.Kregždės namuose jo nurodymu darbai neva buvo atliekami iš medžiagų, kurios skirtos Seimo kanceliarijos poreikiams.

Pats A.Kregždė šias žinias žurnalistams kategoriškai neigė.

Taip pat neoficialiomis žiniomis, Seimo kanceliarijos skelbiamų konkursų sąlygos būdavo ruošiamos potencialiems konkursų laimėtojams. Esą derinant konkursų sąlygas A.Kregždei, Seimo kanceliarijos Finansų departamento vadovei Danutei Petrauskienei, jos pavaduotojai Dalei Špakauskienei ir K.Virkečiui konkursus laimėjusios įmonės neva teikdavusios paslaugas už žemesnę nei rinkos kainą.

Siekdami išsiaiškinti situaciją, liberalai kreipėsi į Seimo kanclerį A.Kregždę, prašydami pateikti kanceliarijos tarnautojų pavardes, į kurių namus atlikti remonto darbų esą buvo siunčiami Seimo elektrikai, staliai, santechnikai.

Taip pat prašoma atsakyti, ar Seimo darbuotojų būstai nebuvo remontuojami Seimo reikmėms įsigytomis statybinėmis medžiagomis, o privačiuose namuose, soduose ir sodybose - nedirbo kanceliarijos skelbtus konkursus laimėjusių statybos įmonių darbininkai.

Seimo kanceliarijoje, įsisiūbavus skandalui dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir įsišaknijusios privilegijų tvarkos, jau nulėkė ne viena padalinių vadovo galva.

Praėjusią savaitę Seimo kancleriui A.Kregždei atsistatydinimo pareiškimą įteikė parlamento Transporto skyriaus vedėjas Jurgis Šiaudkulis. Šią savaitę iš pareigų, kritus šešėliui dėl piktnaudžiavimo užimamomis pareigomis, pasitraukė Seimo pirmininko sekretoriato vadovė Rima Pumputienė bei Teisės departamento direktorius K.Virketis.

Žiniasklaidoje skelbta, esą R.Pumputienė Seimo transportu vykdavo į darbą, o K.Virketis - pavedžioti šuns.

Neramiai savo kėdėje jaučiasi ir Seimo kanceliarijos įsteigtos leidyklos "Valstybės žinios" vadovas Mintautas Daulenskis.

Seimo pirmininkas yra pareiškęs, jog leidyklos vadovas turėti pasekti pasitraukusio J.Šiaudkulio pavyzdžiu.

"Vakar turėjau pokalbį ir su Šiaudkuliu, šiandien valdyboj pasakiau, kad ir Daulenskis turėtų pasielgti panašiai", - penktadienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkas.

Parlamento vadovas užsiminė, jog, pradėjus kanceliarijos "valymą", iš posto teks trauktis dar ne vienam pareigūnui. "Manau, kad daugelio padalinių vadovai turėtų būti pakeisti", - sakė A.Paulauskas.

Tuo tarpu kanclerį A.Kregždę, kurio vadovaujamame padalinyje klestėjo privilegijų tvarka, Seimo pirmininkas linkęs palikti poste.

Pasak A.Paulausko, A.Kregždė turėtų vadovautis kanceliarijai, bent jau tol, kol bus vykdoma šio Seimo padalinio pertvarka.

Seimo pirmininkas aiškino, jog, kilus skandalui dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, A.Kregždė pateikė pasiūlymus, kaip ją išnaikinti. Jo siūlymus A.Paulauskas įvertino kaip "visiškai tinkamus ir radikalius".

Seimo valdybai, penktadienį svarsčiusiai padėtį Seimo kanceliarijoje, kancleris pateikė siūlymus, kaip reformuoti priekaištų susilaukusių parlamento padalinių darbą.

Nors A.Paulauskas neslepia norintis A.Kregždę ir toliau matyti parlamento kanclerio poste, tikina, jog, baigus pertvarkas, "jo atsakomybės klausimas valdyboje bus keliamas".

"Kancleris negali pasakyti, kad neatsako už nieką, aišku, jis yra čia pagrindinis žmogus, ir jo atsakomybės laipsnio klausimas valdyboje bus keliamas", - sakė A.Paulauskas.

A.Paulauskas neatmeta galimybės, jog "tam tikri sprendimai" bus priimti, jei pasitvirtins kancleriui mesti kaltinimai taip pat neišvengus piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.