Pasak jo, šiuo metu įkurti ir veikia nauji skyriai - Vilniaus universiteto greitosios pagalbos ligoninėje bei Kauno medicinos universiteto klinikose, įkurta Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinika, kuriai vadovauja profesorius Kęstutis Vitkus.

"Prisiūdami galūnę, mes pirmiausia galvojame kaip žmogui atstatyti galūnės funkciją bei darbingumą, o tik po to galvojame apie grožį", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė mikrochirurgas Dainius Balčiūnas.

Pasak jo, ši profesija išmokė žiūrėti keliasdešimt metų į priekį, nes netinkamai atliktų operacijų pasekmes turės taisyti kiti chirurgai.

"Mes stengiamės susiūti nupjautos galūnės kraujagysles, kad vyktų normali kraujotaka, bet tik kraujagyslių susiuvimas neatstato judėjimo funkcijos, todėl ypač kruopščiai susiuvame sausgysles bei susiuvę nervus siekiame atstatyti žmogaus galūnės jautrumą", - žurnalistams aiškino gydytojas V.Tutkus.

Pasak jo, rekonstrukcijos operacijos dažnai trunka nuo kelių iki dešimties valandų ar net ilgiau. Medikų teigimu, labai svarbi ne tik pati operacija, tačiau ir reabilitacinis laikotarpis po jos, kuris labiausiai priklauso nuo paties ligonio užsispyrimo, nes prisiūtą galūnę nuolatos reikia treniruoti.

Pasak medikų, Lietuvoje dažniau susižeidžia galūnes darbingo amžiaus vyrai dirbdami su įvairiais pjovimo įrenginiais, ypač savos gamybos. Per metus Lietuvoje mikrochirurgams tenka operuoti 15-20 vaikų, kurie dažnai įkiša galūnes į supuokles ar kapoja malkas ir taip kirviu nukerta pirštus.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi mergaitė iš Birštono, kuriai prieš porą metų buvo nukirsti du pirštai, dėkojo medikams ir džiaugėsi galinti vėl lankstyti pirštus, jausti šilumą ir šaltį.

Minint mikrochirurgijos dvidešimtmetį, jos įkūrėjas Lietuvoje docentas Mečislovas Vitkus apgailestavo, kad nežiūrint didelių pasiekimų šiuo metu "žengiamas žingsnis atgal" dėl mikrochirurgijos nepakankamo finansavimo iš valstybės biudžeto. Pasak jo, tai labai brangi sritis ir privatus sektorius čia nepadės, nes operacijos labai brangios.

M.Vitkaus teigimu, piršto prisiuvimas Amerikoje kainuoja apie 25 tūkst. JAV dolerių, o Lietuvoje, anot jo, nustatyti nerealūs operacijų įkainiai.

Nežiūrint į nepakankamą mikrochirurgijos finansavimą, anot gydytojo Mindaugo Minderio, Lietuvos specialistai gana pažangiai atrodo tarp užsienio kolegų ir kartais gali net pamokyti gydymo metodikų subtilybių užsienio kolegas.

Šiuo metu Lietuvoje iš 1200 dirbančių chirurgų tik 20 dirba mikrochirurgijos srityje. Pastarieji esamoje mikrochirurgijos bazėje vysto naujas praktinės bei mokslo kryptis tokias kaip rankos chirurgija, periferinių nervų chirurgija, apsigimimų korekcinė chirurgija ir kitas.