Tai teigė Lietuvos integraciją į NATO kuruojantis užsienio reikalų viceministras Giedrius Čekuolis ketvirtadienį NATO dienų proga Nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje surengtoje spaudos konferencijoje. "NATO dienos" vyks ketvirtadienį ir penktadienį.

Pasak viceministro, politinis sprendimas dėl Lietuvos pakvietimo į NATO dar nėra priimtas, todėl būtina išlaikyti tvirtą visuomenės paramą ir tęsti pasiruošimo darbus, kurių netrūksta. "Šios dienos nėra skirtos euforijai, bet visuomenei, atkreipti jos dėmesį į euroatlantinės integracijos siekį ir pažymėti, kaip tai svarbu", - teigė G.Čekuolis.

Konferencijoje taip pat dalyvavęs parlamentinės NATO reikalų komisijos pirmininkas Vaclovas Stankevičius pabrėžė, kad Seimas visiškai sutaria su Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijomis dėl Lietuvos integracijos į NATO.

"Pagrindinės valstybės institucijos visiškai sutaria dėl Lietuvos stojimo į NATO", - tvirtino V.Stankevičius. Tačiau parlamentaras pabrėžė, jog labai svarbu, kad tvirta visuomenės parama iškliktų ne tik iki NATO viršūnių susitikimo Prahoje ir Lietuvos stojimo į Aljansą sutarties ratifikavimo proceso, bet ir po to.

"Į NATO turi įstoti ne Seimas, ne Vyriausybė, ne prezidentūra, bet visa tauta", - sakė Seimo narys. "NATO dienų" programoje - informacinės akcijos, viktorinos su prizais Vilniaus interneto kavinėse bei NATO ženklais pažymėtuose 3-ojo ir 17-ojo maršrutų troleibusuose.

Ketvirtadienį vakare Vilniaus Rotušės aikštėje įvyks koncertas "Mes už NATO", kuriame dalyvaus folkloro dainininkė Veronika Povilionienė, džiazo muzikantas Petras Vyšniauskas, dainininkas Gytis Paškevičius, liaudies ansamblis "Blezdinga", Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos orkestras, roko grupė "Rojaus tūzai", popmuzikos grupė "B'avarija".

Penktadienį NATO ir Lietuvos integracijai į NATO skirti renginiai persikels į regionus. NATO valstybių ambasadoriai Lietuvai, Seimo nariai, URM ir KAM pareigūnai vyks į 15 šalies miestų ir dalyvaus ten surengtose programose.

Lietuvos Atlanto sutarties bendrija (LATA) organizuoja rašinių konkursą "Kodėl NATO reikia Baltijos valstybių".

1949 metų balandžio 4 dieną buvo pasirašyta sutartis, kuria 12 valstybių įkūrė Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją, arba NATO. Šiandien NATO turi 19 narių. Lietuva tikisi pakvietimo į NATO šių metų lapkritį Prahoje įvyksiančiame Aljanso viršūnių susitikime.