Parlamentarai už J.Petkevičienės kandidatūrą ketvirtadienio posėdyje balsavo beveik vienbalsiai – susilaikė vos vienas iš 74 balsavusiųjų. Daugumos parlamentinių frakcijų atstovai gyrė pretendentę į VTEK vadoves už kompetenciją ir profesionalų ligšiolinį darbą.

Šiek tiek kritikos J.Petkevičienės atžvilgiu išreiškė opozicinė Tėvynės sąjungos frakcija. Anot jos nario Jurgio Razmos, konservatorių „įsivaizdavimas šias pareigas užimančio žmogaus gal kiek kitoks, nei Seimo pirmininko“.

„Norėtųsi šiame poste matyti pakankamai žinomą, didelį autoritetą visuomenėje turintį žmogų, kuris prireikus galėtų principingai vertinti aukščiausius pareigūnus, ministro pirmininko ar atskirų ministrų veiklą. Teikiamai kandidatei tai gali būti nelengva, bent jau iš psichologinių pozicijų žiūrint. Bet tikiuosi, kad mūsų nuogąstavimai nepasitvirtins“, - kalbėjo J.Razma.

Savo ruožtu Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Jonas Čekuolis priminė anksčiau šios frakcijos paskelbtą siūlymą VTEK pirmininką rinkti viešojo konkurso būdu. Tai esą padėtų išvengti galimų partinių protekcijų ir neskaidrios etikos sargų veiklos.

Sveikindamas J.Petkevičienę tapus VTEK nare parlamento vadovas A.Paulauskas palinkėjo jai „principingai dirbti, kovoti už švarą ir tvarką mūsų valstybėje“.

Laisva VTEK pirmininko vieta liko laisva, kai praėjusių metų pabaigoje atsistatydino Algirdas Meškauskas. Jis apie savo atsistatydinimą paskelbė viešumon iškilus faktams apie Specialiųjų tyrimų tarnybos atliekamą tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo šioje komisijoje.

Pagal įstatymą VTEK narius siūlo prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir Lietuvos teisininkų draugija. Iki šiol kandidatams buvo keliamas tik vienas reikalavimas - būti nepriekaištingos reputacijos. Komisijos sudėtį ir pirmininką tvirtina Seimas. Pretendentą į VTEK vadovus iš komisijos narių siūlo Seimo pirmininkas.