Kiekvienam atskiras

Ankstesnių kadencijų Panevėžyje išrinkti parlamentarai buvo gerokai kuklesni. Jie rinkėjus priimdavo partijų būstinėse. Dabartiniai seimūnai kiekvienas užsimojo turėti savo biurus. Jeigu leidžia įstatymai, kodėl tuo nepasinaudojus.

Bene keisčiausia, kad biurų, kuriuos išlaiko savivaldybės, reikalauja ne tik vienmandatėse apygardose, bet ir pagal partijų sąrašus išrinktieji. Pastarieji dažnai teigia, kad vienai kuriai nors apygardai neatstovauja.

Tačiau remiantis Seimo statutu, kiekvienas parlamentaras, ar jis buvo išrinktas vienmandatėje apygardoje, ar į Seimą pateko pagal partijų sąrašus, turi teisę reikalauti patalpų iš savivaldybės savo narystės įgaliojimų laikui. Už skirtąsias mokėti teks Savivaldybei.

Seimo vicepirmininkas Alfredas Pekeliūnas ir parlamentaras Antanas Matulas jau anksčiau gavo patalpas rajono Savivaldybėje. Julius Dautartas susitikimams su rinkėjais pasirinko Tėvynės sąjungos skyriaus būstinę.

Miesto Tarybos kolegija jau pritarė patalpų Vasario 16-osios gatvės 8-ajame name skyrimui parlamentarams G.Šileikiui ir S.Pabedinskui.

Nemokamos patalpos

Pagal Seimo statutą, savivaldybė privalo nemokamai duoti patalpas Seimo nariui ir jo padėjėjui nuolat naudotis pasirinktoje rinkimų apygardoje visam jo įgaliojimų laikui. Kambarys turi būti ne mažesnės kaip 12 kvadratinių metrų, su baldais, telefonu bei atitikti sanitarijos ir higienos reikalavimus.

Miesto Savivaldybė nusprendė parlamentarams būti kur kas dosnesnė, nei reikalauja įstatymai. Pagal Turto valdymo poskyrio siūlymą G.Šileikiui ketinama skirti 21,55 kvadratinio metro negyvenamąsias ir 5,08 kvadratinio metro bendro naudojimo, o S.Pabedinskui – 26,71 kvadratinio metro negyvenamąsias ir 2,12 kvadratinio metro bendro naudojimo patalpas. Šios Savivaldybei priklausančios patalpos šiuo metu yra laisvos.

„Sekundei“ pasidomėjus kodėl abu parlamentarai užsimojo patalpų miesto centre ir ar Savivaldybė negalėjo pasiūlyti mažesnių, buvo atsakyta, kad daugiau laisvų patalpų Savivaldybė neturi.

Turto valdymo poskyrio vadovė V.Greičiuvienė pritarė, kad buvusių kadencijų parlamentarai atskirų biurų nereikalaudavo, nes to nenumatė įstatymai. Anot jos, dabar Savivaldybės privalo paskirti patalpas ir bet koks prieštaravimas būtų vertinamas kaip įstatymo pažeidimas. Pasak vedėjos, dar vienas parlamentaras – J.Dautartas patalpų nuomos sutartį yra sudaręs su Valstybės turto fondu.

Neatsisakė privilegijų

Pagal Darbo partijos sąrašą į Seimą išrinktas ir labai retai su panevėžiečiais susitinkantis S.Pabedinskas, paklaustas, kodėl patalpų užsigeidęs Panevėžyje, „Sekundei“ pritarė, kad jų galėjęs prašyti ir Pasvalyje. Tačiau čia gyvenantis ir kiekvieną savaitgalį parvažiuojantis parlamentaras teigė, kad iki šiol su žmonėmis bendraudavęs gatvėje, kavinėje.

Buvęs žurnalistas patvirtino, kad Darbo partija Panevėžyje turi savo būstinę, tačiau pagal Seimo statutą kiekvienas parlamentaras gali turėti savo biurą.

„Jei nebūtų buvę numatyta, tų patalpų ir nebūčiau prašęs, – sakė S.Pabedinskas. – Norėčiau, kad žmonės į mane kreiptųsi kaip į parlamentarą, o ne kaip į partiją“. Jis pridūrė, kad patalpas A.Pekeliūnas ir J.Dautartas turi jau senokai ir tik juodu su G.Šileikiu buvo likę lyg našlaičiai.

Šiek tiek vėliau paskambinęs S.Pabedinskas teigė konsultavęsis su Seimo kanceliarija ir sužinojęs, kad Seimo narys žmonių priimti partijos būstinėje negali. Anot jo, pinigai skiriami, tam kad parlamentaras turėtų vietą, kurioje galėtų susitikti su rinkėjais, kur žmones išklausytų jo padėjėjas.

Politikas teigė išsiaiškinęs, kad nuomoti patalpas iš partijos būtų pažeidimas, nes jos finansavimą gauna iš kitur.