Pirmadienį popiet į Vilnių specialiu reisu atskridusius Belgijos monarchus Prezidentūros Didžiajame kieme pasitiko prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma.

Belgijos karališkosios poros garbei buvo išrikiuota garbės sargybos kuopa, sugroti abiejų valstybių himnai. Nors sinoptikai žadėjo, kad pirmadienį į Lietuvą sugrįš žiema, Belgijos monarchus Vilniuje pasitiko šviečianti saulė ir pavasarį pranašaujantys orai.

Po oficialios sutikimo ceremonijos Prezidentūroje įvyko karaliaus ir karalienės susitikimas su pirmąja Lietuvos pora, kurio pradžioje buvo pasikeista valstybiniais ordinais bei dovanomis.

Už nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Belgijos tarpvalstybinius ryšius bei aktyvią veiklą padedant Lietuvai integruotis į euroatlantines struktūras ir stiprinant abiejų šalių draugystę bei bendradarbiavimą karalius Albertas II buvo apdovanotas Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine, karalienė Paola - to paties ordino Didžiuoju kryžiumi.

Beje, tarpukario Lietuvos apdovanojimu - Vyčio Kryžiaus 1-ojo laipsnio ordinu- buvo apdovanotas karaliaus Alberto II senelis Albertas I, valdęs 1909-1934 metais.

Prezidentas V.Adamkus buvo apdovanotas Leopoldo I Didžiuoju kryžiumi, A.Adamkienė - Karūnos Didžiuoju kryžiumi. Belgijos monarchai Adamkams taip pat įteikė dvi Briuselio graviūras, garsių Belgijos muzikantų atliekamų kūrinių įrašų rinkinį ir karališkosios poros nuotrauką.

Belgijos monarchai iš Lietuvos parsiveš gintaro koljė, gintaro bokalą, papuoštą mamuto kaulo reljefu, kuriame pavaizduota šernų medžioklė su šunimis.

Iš Prezidentūros Belgijos karališkoji pora išvyko į Antakalnio kapines, kur padėjo vainiką prie memorialo žuvusiems už Lietuvos laisvę. Vėliau numatyti karaliaus susitikimai su Seimo pirmininku Artūru Paulausku ir premjeru Algirdu Brazausku. Vakare karališkosios šeimos garbei prezidentas surengs iškilmingą vakarienę.

Antradienį numatytas susitikimas su Belgijos bendruomene Lietuvoje, dalyvavimas verslo forume, ekskursija po sostinės senamiestį, kurios metu Belgijos monarchai apžiūrės Katedrą, Gedimino pilį, šv.Onos bažnyčią, Aušros vartus.

Trečiadienį, paskutiniąją vizito dieną, karalius Albertas II ir karalienė Paola apsilankys Trakuose, iš kurių išvyks į Kauną. Po pasitikimo ceremonijos Kauno rotušėje ir pietų Belgijos karalius apsilankys Kauno technologijos universitete, o karalienė - M.K.Čiurlionio muziejuje. Vėliau jie kartu apžiūrės Pažaislio vienuolyną ir Prisikėlimo bažnyčią.

Trakuose ir Kaune Belgijos monarchus lydės prezidentas V.Adamkus su žmona. Iš Kauno karalius ir karalienė išskris į Briuselį. Vizito Lietuvoje metu juos lydi šešių Belgijos universitetų rektoriai, Karališkojo dvaro didysis maršalas, freilina, žinomi verslininkai, kultūros veikėjai, net 36 žurnalistai.

Belgijos karališkoji pora bus ne vieninteliai monarchai, šiemet aplankysiantys Lietuvą. Numatoma, kad spalį Lietuvoje turėtų viešėti Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth (Elžbieta) II.

Princas Albertas, kuriam dabar 71-eri, Belgijos karaliumi tapo 1993 metais. Belgijos monarchų šeima užaugino tris vaikus.