Nors ryte DELFI sakęs, kad pavaldinio vertinti neskubės, VSD direktorius pirmadienį besibaigiant darbo dienai pasirašė įsakymą, kuriuo skyrė pavaldiniui griežtą papeikimą už veiksmus, galėjusius sudaryti neigiamą visuomenės nuomonę apie VSD.

Kaip pranešė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas, nuobaudą D.Dabašinskui A.Pocius skyrė susipažinęs su pavaldinio pateiktais dokumentais, susijusiais su būsto Turniškėse įsigijimu, ir išklausęs jo paaiškinimus.

D.Dabašinskas paaiškino vadovui, kad nuomodamas, o vėliau sudarydamas būsto pirkimo-pardavimo sandorį su Akcine komunalinių paslaugų bendrove neabejojo, jog šio sandorio sudarymo metu nepažeidė nei teisinių, nei etinių normų. „Paaiškėjus naujoms aplinkybėms, jog šis būsto įsigijimo sandoris gali mesti šešėlį VSD, D.Dabašinskas išreiškia apgailestavimą dėl šio fakto“, - teigiama VSD pranešime.

Nors jokios institucijos kol kas nėra priėmusios sprendimo, jog šis sandoris buvo sudarytas neteisėtai, D.Dabašinskas yra pasirengęs perleisti valstybei įgytą būstą už pirkimo kainą, kai kompetentingos valstybės institucijos apsispręs dėl Akcinės komunalinių paslaugų bendrovės parduoto turto grąžinimo valstybei.

„Visos aplinkybės bus išaiškintos greičiau, nei bus priimti kokie nors oficialūs sprendimai. Nenoriu iš anksto vertinti veiksmų, kurie susiję su pareigūno asmeniniu gyvenimu ir jo šeimos reikalais. Pirmiausia turiu gauti pilną medžiagą ir tik tada priimsiu objektyvius sprendimus“, - žurnalistų pirmadienį ryte paklaustas, ar neketina, kol vyks tyrimas dėl būstų įsigijimo aplinkybių Turniškėse, sustabdyti D.Dabašinsko įgaliojimų, sakė A.Pocius.

VSD vadovo teigimu, nuo 2001 metų VSD dirbantis D.Dabašinskas anksčiau gyveno tarnybiniame bute. Vėliau, padidėjus jo šeimai, valstybės skirtame bute jam pasidarė per ankšta, todėl jis pradėjo nuomotis didesnį butą, kurį ir privatizavo.

231 kv. metro butą Turniškėse D.Dabašinskas nuomojosi iš Vyriausybės kanceliarijos valdomos Akcinės komunalinių paslaugų bendrovės turėtų namų. A.Pociaus žiniomis, tas butas yra mansardoje, todėl jo plotas atrodo toks didelis.

Butą D.Dabašinskas įsigijo tada, kai Akcinė komunalinių paslaugų bendrovė, norėdama gauti apyvartinių lėšų, pradėjo pardavinėti turtą.

Pirmiausia būstas, kurį nuomojosi D.Dabašinkas, buvo pasiūlytas jame gyvenantiems nuomininkams. VSD vadovo pavaduotojas sutiko su viliojančiu pasiūlymu, iš „Sampo banko“ paėmė paskolą daugiau nei 20 metų.

Už 231 kv. metrų butą 1968 metais statytame, tačiau renovuotame name, V.Dabašinskas sumokėjo 590 tūkst. litų. Tame pačiame name Turniškėse gyvena ir Vladimiras Beriozovas su žentu.

Kilus vadinamajam „Turniškių skandalui“ paaiškėjo, jog butus prestižiniame sostinės Turniškių mikrorajone, kaip įtariama, galimai išskirtinėmis sąlygomis, yra įsigiję buvę prezidento Valdo Adamkaus patarėjai Edminas Bagdonas ir Rytis Muraška, taip pat buvusio prezidento Algirdo Brazausko buvęs patarėjas V.Beriozovas bei jo žentas.

Skandalas kilo po to, kai paaiškėjo, jog Vyriausybės kanceliarijos valdoma komunalinių paslaugų bendrovė įkeitė bankui dalį valdomo turto, tarp kurio - ir prezidento rezidencija. Už gautą paskolą minėta bendrovė renovavo kotedžus, kurie yra įteisinti kaip komercinės paskirties objektai - viešbučiai.

Kelis tokius renovuotus „viešbučius“ prestižiniame sostinės Turniškių rajone nusipirko ir buvę prezidento V.Adamkaus patarėjai E.Bagdonas bei R.Muraška, kurie dėl šios kontroversijos atsistatydino iš užimamų pareigų.

Prezidento prašymu Seime buvo sudaryta laikinoji parlamentinė tyrimo komisija sandorių Vilniaus prestižiniame Turniškių rajone tyrimui. Jai vadovauti paskirta Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė, kuri anksčiau vadovavo galimos korupcijos Vilniaus miesto savivaldybėje tyrimo komisijai.