Pagal naująją tvarką ligoninėse teikiamos stacionarinės paslaugos bus apmokamos diferencijuotai, atsižvelgiant į ligos sunkumą pagal ligos grupę. Iki šiol ir už lengvesnių, ir už sunkesnių ligonių gydymą ligoninėms buvo mokama vienodai, todėl ligoninės buvo suinteresuotos gydyti lengvesnius ligonius ir pritrūkdavo lėšų sunkių ligonių gydymui.

Taip pat pagal ankstesnę tvarką ligonių kasos kiekvienais metais nustatydavo ligoninėms, kiek lėšų bus skiriama mokėti už suteikiamas paslaugas ir ligoninėms nebuvo mokama papildomai, jei paslaugų būdavo suteikiama už didesnę sumą, nei numatyta sutartyje.

Pagal naująją tvarką, jei ligoninė suteiks paslaugų už didesnę sumą nei nustatyta sutartyje, už jas, priklausomai nuo ligos sunkumo grupės, bus mokama 15 proc., o už operacijas - 25 proc. bazinės kainos.

Ligonių kasų specialistų teigimu, naująja tvarka siekiama paskatinti lengvesnius ligonius gydyti ambulatorinėmis arba dienos stacionaro sąlygomis.

Kai kurie politikai ir medikai bei įstaigų vadovai baiminasi, kad neturėdamos įrangos sunkių ligonių gydymui, kai kurios ligoninės nepajėgs jų gydyti ir nebeuždirbs anksčiau turėtų lėšų, todėl gali tekti jas uždaryti. Nepatenkinti naująja finansavimo tvarka kovo mėnesį prie Seimo piketavo Lietuvos ligoninių asociacija, kuriai priklauso dauguma rajoninių ligoninių.

Manoma, kad naujoji finansavimo tvarka palankesnė didžiosioms miestų ligoninėms bei klinikoms.

Sutartis su TLK jau pasirašė didžiosios Vilniaus universiteto (VU) Santariškių klinikos, VU Greitosios pagalbos ligoninė, VU Žalgirio klinika, visos Marijampolės apskrities ligoninės, Klaipėdos miesto ligoninė. Artimiausiomis dienomis ketina susitarti Kauno teritorinė ligonių kasa su Kauno medicinos universiteto klinikomis.

Anksčiau Valstybinė ligonių kasa (VLK) yra pranešusi, kad Sveikatos apsaugos ministerija bei VLK numatė, kad ligoninių finansavimas šiemet nemažės daugiau kaip 4-7 proc.

Pasak VLK, jei ligoninė su TLK sutarties nepasirašytų, ji būtų finansuojama vadovaujantis Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nutarimu, kuris numato, jog įstaigai skiriamos lėšos per metus negali mažėti daugiau kaip 10 proc.

Ligonių kasų specialistų teigimu, ankstesnis Tarybos nutarimas, nustatantis įstaigos, nepasirašiusios sutarties, finansavimo mažėjimą 20 proc., nebus taikomas.

Pagal PSDF biudžeto rodiklių įstatymą, 2002 metams PSDF biudžetas sudaro 1 mlrd. 829 mln. litų ir tai yra 55 mln. litų mažiau nei 2001 metais.

VLK duomenimis, daugiausiai PSDF biudžeto lėšų šiemet bus skiriama asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti - 1,32 milijardo litų, tačiau tai 3,3 proc. mažiau nei 2001 metais.