Pasak antradienį Anykščių rajono savivaldybės išplatinto pranešimo spaudai, finansavimas Anykščių rajono ligoninei mažinamas, neatsižvelgus į jau nuo 1997 metų vykstančią ligoninės restruktūrizaciją ir veiklos efektyvinimą.

"Anykščių ligoninėje jau sumažintas darbuotojų skaičius, tarp Utenos apskrities ligoninių čia pigiausias lovadienis, ilgiausias lovos užimtumo rodiklis, didžiausias operacinis aktyvumas", - rašoma pranešime.

Jame pabrėžiama, jog jau dabar ligoninėje ligoniams skirtų lovų skaičius yra mažiausias šalyje - 10 tūkst. gyventojų tenka 43 lovos. Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2000 metais gyventojų aprūpinimo stacionaro lovomis vidurkis rajonuose 10 tūkst. gyventojų sudarė 68,2, miestuose - 122 lovas, šalies vidurkis - 92,4.

Utenos apskrities, kuriai priklauso ir Anykščių rajonas, vidurkis 2000 metais siekė 66 lovas 10 tūkst. gyventojų, Marijampolės - 70,7, Panevėžio - 89, Vilniaus - 98,1, Kauno - 106,6.

Anykščių rajono savivaldybės pranešime teigiama, jog Utenos teritorinės ligonių kasos (TLK) bei Valstybinės ligonių kasos (VLK) tikina, kad šiais metais Anykščių ligoninei finansavimas mažės tik 4,8 proc., tačiau, anot pranešimo autorių, iš tiesų jis sumažėja 6,6 proc., o pasirašius sutartį su Utenos TLK - net 10 proc.

"Jei finansavimas būtų sumažintas, kaip siūlo Valstybinė ligonių kasa, Anykščių ligoninė nebegalėtų užtikrinti paslaugų teikimo gyventojams, tektų dar labiau mažinti išlaidas, skirtas medikamentams ir kitoms medicinos pagalbos priemonėms, taip pat uždaryti kai kuriuos skyrius", - įspėjama pranešime.

Pagal naująją tvarką ligoninėse teikiamos stacionarinės paslaugos bus apmokamos diferencijuotai, atsižvelgiant į ligos sunkumą pagal ligos grupę. Iki šiol ir už lengvesnių, ir už sunkesnių ligonių gydymą ligoninėms buvo mokama vienodai, todėl ligoninės buvo suinteresuotos gydyti lengvesnius ligonius ir pritrūkdavo lėšų sunkių ligonių gydymui.

Taip pat pagal ankstesnę tvarką ligonių kasos kiekvienais metais nustatydavo ligoninėms, kiek lėšų bus skiriama mokėti už suteikiamas paslaugas ir ligoninėms nebuvo mokama papildomai, jei paslaugų būdavo suteikiama už didesnę sumą, nei numatyta sutartyje.

Pagal naująją tvarką, jei ligoninė suteiks paslaugų už didesnę sumą nei nustatyta sutartyje, už jas, priklausomai nuo ligos sunkumo grupės, bus mokama 15 proc., o už operacijas - 25 proc. bazinės kainos.

Ligonių kasų specialistų teigimu, naująja tvarka siekiama paskatinti lengvesnius ligonius gydyti ambulatorinėmis arba dienos stacionaro sąlygomis. Manoma, kad naujoji finansavimo tvarka palankesnė didžiosioms miestų ligoninėms bei klinikoms.

Pagal PSDF biudžeto rodiklių įstatymą, 2002 metams PSDF biudžetas sudaro 1 mlrd. 829 mln. litų ir tai yra 55 mln. litų mažiau nei 2001 metais. VLK duomenimis, daugiausiai PSDF biudžeto lėšų šiemet bus skiriama asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti - 1,32 milijardo litų, tačiau tai 3,3 proc. mažiau nei 2001 metais.