Tikrina apsaugininkai

Girtumo netoleruoja dauguma darbdavių, tačiau kai kur ši problema sprendžiama itin radikaliai.

Ypač griežta darbuotojų blaivumo kontrole garsėja uostamiesčio bendrovė Klasco.

Bendrovės atstovė spaudai Vida Bortelienė „Klaipėdai“ sakė, kad girtavimo problema iš dalies išsisprendė, kai po restruktūrizacijos iš darbo buvo atleista kone pusė žemiausios grandies samdinių - dokininkų. Jie į piktnaudžiavimą alkoholiu buvo linkę labiausiai.

Tačiau retsykiais neblaivūs darbuotojai į Klasco teritoriją bando patekti ir iki šiol.

Už bendrovės apsaugą atsakingos saugos tarnybos „Budrus sakalas“ viršininkas Egidijus Merkevičius tikino, kad kiekvieną mėnesį pažeidėjų mažėja.

„Jų ir negali daugėti, nes yra griežta prevencija“, - sakė jis.

Atsiprašyti neteko

E.Merkevičius aiškino, kad apsaugininkai girtuosius atpažįsta iš tipinių apsvaigimo simptomų - sklindančio kvapo, nestabilios eisenos.

„Iškart siunčiame pažeidėją į teritorijoje esantį medicinos punktą, kur jis privalo papūsti į alkoholio matuoklį. Jeigu žmogus tikina esąs blaivus, per valandą turi pristatyti tai patvirtinančią pažymą iš ligoninės ar poliklinikos“, - pasakojo saugos tarnybos vadovas.

Klasco atstovė spaudai V.Bortelienė teigė, kad neteisingai apkaltintųjų tektų atsiprašyti. Tačiau kol kas apsaugininkai nė karto neapsiriko - visi įtariamieji būdavo neblaivūs.

Išgėrusius darbuotojus apsaugai tenka sulaikyti keliolika kartų per metus.

Anot V.Bortelienės, darbo metu alkoholį vartoję žmonės atleidžiami be įspėjimo, o į darbą su alkoholio tvaiku atėję darbuotojai gauna papeikimą.

Jei apsaugininkai kvapą užuodžia dar sykį, pažeidėjas atleidžiamas.

Siunčia į ligoninę

Tačiau alkoholio matuoklį turi reta uostamiesčio įmonė.

Bendrovėje „Yazaki Wiring Technologies Lietuva“, kurioje dirba per 2 300 žmonių, neblaivūs darbuotojai susekami pagal alkoholio kvapą.

Personalo skyriaus vedėja Regina Bručkutė dienraščiui sakė, kad nepastebėtas nelieka nė vienas - brigadininkams ir meistrams nesunku pajusti alkoholio tvaiką.

Didžioji dauguma darbuotojų - moterys, kurios problemų dėl alkoholio turi mažiau, tačiau kartais į darbą išgėrusios ateina ir jos. Atvejų, kai šios bendrovės darbuotojai darbe pasirodydavo neblaivūs, ypač padaugėjo prieš pusmetį.

„Taip nutinka todėl, kad geriausi darbuotojai vyksta į užsienį, o Lietuvoje pasilieka išgėrinėti įpratę žmonės, kurių užsienyje niekas netoleruotų“, - aiškino R.Bručkutė.

Anot jos, pirmąkart darbe neblaivūs pastebėti žmonės tądien siunčiami namo, o iš darbo jie atleidžiami po antrojo nusižengimo.

Savo blaivumą darbuotojai gali įrodyti per valandą iš medicinos įstaigos pristatę dokumentą, patvirtinantį, kad jų kraujyje alkoholio neaptikta.

R.Bručkutė tikino, kad vienodos taisyklės galioja visiems, todėl vartoti alkoholį darbo vietoje arba ateiti į darbą su kvapeliu negali nei darbininkai, nei administracijos darbuotojai.

Kviečia tėvus

Svaigalai nepageidaujami ir ugdymo įstaigų teritorijose. Tačiau kai kurie studentai ar net vidurinių mokyklų moksleiviai draudimų nepaiso.

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės teigimu, su neblaivumu susiduriama ir mokyklose.

„Alkoholio matuoklių mokyklos neturi, todėl apie moksleivio būklę galima spręsti iš elgesio, sklindančio kvapo. Kviečiami vaiko tėvai, pažeidėją apžiūri mokyklos slaugytoja“, - aiškino V.Kazakauskienė.

Dažniausiai moksleiviai alkoholį vartoja mokyklinių vakarėlių metu. Rizikos grupei priklauso ir antroje pamainoje besimokantys vaikai.

„Susirenka prieš pamokas ir sugalvoja ką nors tokio išbandyti. Ir svarbiausia, kad eksperimentuoja geri mokiniai. Todėl ir svarstoma, ar nevertėtų panaikinti antrosios pamainos“, - situaciją komentavo vedėjos pavaduotoja.

Gali pašalinti

Klaipėdos universiteto Informacijos ir ryšių su visuomene skyriaus vedėja Vilma Skvarčinskienė teigė, kad į paskaitas atėję neblaivūs studentai smarkiai pažeistų drausmę.

„Jeigu alkoholio vartojimo netoleruoja darbdaviai, kodėl turime toleruoti mes?“ - klausė ji.

Universiteto atstovės žiniomis, į paskaitas studentai kartais ateina išgėrę. Tokiais atvejais jie ne tik išprašomi iš auditorijos, bet ir gali būti svarstomas jų pašalinimo klausimas.

Daugiau girtavimo atvejų pasitaiko universiteto bendrabučiuose.

„Ten galioja tos pačios taisyklės, bet kontrolės mažiau“, - sakė V.Skvarčinskienė.

Universitetas alkoholio matuoklio neturi - studentų girtumo laipsnis nustatomas iš akies.

Pinasi liežuvis

Lietuvos krikščioniškojo fondo aukštojoje mokykloje (LCC) šis prietaisas yra ir, anot Studijų prorektorės Melanės Hamfreiz (Melanie Humphreys), juo neretai tenka pasinaudoti.

„Girtumo atvejų pasitaiko ir dėl to esame susirūpinę. Gal vertėtų sugriežtinti nuobaudas?“ - svarstė prorektorė.

Pirmuosius du kartus mokyklos teritorijoje neblaivus pasirodęs studentas gauna įspėjimo laišką. Trečią kartą - sankcijos griežtesnės.

Bendrabutyje sučiuptas neblaivus jaunuolis gali netekti teisės jame gyventi.

Mokyklos pastate užtiktam išgėrusiam studentui tenka dalyvauti seminare apie alkoholio žalą arba atsisveikinti su mokykla.

„Skirdami nuobaudas, atsižvelgiame į tai, koks buvo girtumo laipsnis, ar studentas elgėsi geranoriškai, pavyzdžiui, ar sutiko papūsti į alkoholio matuoklį“, - aiškino M.Hamfreiz.

Galioja ir dėstytojams

Anot prorektorės, alkoholio kvapas visiškai netoleruojamas tik auditorijų komplekse. Bendrabutyje į lengvą girtumą nekreipiama per daug dėmesio.

„Imamės priemonių, tik jeigu jaunuolis griuvinėja, pinasi jo liežuvis, jis elgiasi agresyviai“, - sakė M.Hamfreiz.

Paklausta, ar tokios pat nuobaudos galioja ir dėstytojams, LCC prorektorė užtikrino, kad mokyklos administracijos darbuotojams ir studentams taikomos vienodos taisyklės.

Klaipėdos universiteto atstovė V.Skvarčinskienė sakė, kad dėstytojai taurelę gali pakelti tik ne darbo valandomis ir tik ne universiteto teritorijoje.