Kaip rašė L.T., paaiškėjo, kad valstybės stipendija dvejiems metams po 1250 litų kas mėnesį paskirta kultūros viceministro Fausto Latėno žmonai Ramutei Rachlevičiūtei, o viceministro sūnėnas Balys Latėnas tokio dydžio stipendiją gaus pusmetį.

Ekspertais pasitiki

„Pagal stipendijų skyrimo nuostatus, pretendentų į stipendijas pateiktas paraiškas, atsižvelgdamos į projekto ar programos svarbą valstybės kultūros ir meno plėtrai, svarsto ir vertina atitinkamos srities ekspertų komisijos, tarybos ir teikia savo pasiūlymus Lietuvos kultūros ir meno tarybai. Ji pateikia siūlymus dėl stipendijų skyrimo kultūros ministrui“, – teigė V.Prudnikovas. Ir pridūrė – jis nematąs pagrindo nepasitikėti tarybos bei ekspertų sprendimais.

Pinigai saviems

Tai, kad ministras dengia klestinčią tendenciją dalyti pinigus saviems, aiškėja pasklaidžius valstybės stipendininkų sąrašus.

Metams po 1250 litų per mėnesį stipendija paskirta fotomenininkei Monikai Požerskytei projektui „Rytų ir Vakarų kulinarinės invazijos Lietuvoje“ rengti.

Fotomeno ekspertų komisijoje, kuri sprendžia, kam skirti stipendijas, dirba jos tėvas fotomenininkas Romualdas Požerskis. Beje, jis pats iki šiol gauna po 1250 litų per mėnesį valstybės stipendiją.

Nuo 2005 iki 2006 metų tokio dydžio stipendiją yra gavusi ministerijos Dailės ekspertų komisijos narė tekstilininkė Lina Jonikė, nuo 2003 iki 2005 metų stipendija buvo mokama ir dabartiniam ministerijos Etninės kultūros ekspertų komisijos nariui religijotyrininkui Gintarui Beresnevičiui.

Aiškinsis premjerui

Po vizito į Londoną, kuris mokesčių mokėtojams kainavo apie 100 tūkstančių litų, V.Prudnikovas dėl šio prabangaus vojažo turės pasiaiškinti premjerui Algirdui Brazauskui. „Aš turiu teisę vis dėlto pareikalauti platesnio paaiškinimo“, – sakė premjeras.