"Aš galvoju, kad ta teritorija, turbūt po visų šitų tikrinimų, bus panaikinta, nereikalinga šitokia teritorija, tai yra reliktas", - interviu Lietuvos radijui sakė A.Paulauskas.

Turniškėse saugomoje teritorijoje yra įsikūrusios prezidento, premjero bei kelių užsienio valstybių ambasadorių rezidencijos.

Tačiau praėjusią savaitę paaiškėjo, jog Vyriausybės kanceliarijos valdoma komunalinių paslaugų bendrovė įkeitė bankui dalį valdomo turto Turniškėse, tarp kurio - ir prezidento rezidenciją, o už gautą paskolą renovavo kotedžus, kurie yra įteisinti kaip komercinės paskirties objektai - viešbučiai. Kotedžuose apsigyveno privatūs asmenys, tarp jų - jau atsistatydinę du prezidento patarėjai.

Turniškių teritorijos, kadangi joje gyvena valstybės vadovai bei užsienio valstybių ambasadoriai, saugumą užtikrina Vidaus tarnybos Antrasis pulkas. Tačiau čia įsikūrę privatūs asmenys, anot spaudos, už teritorijos apsaugą nemoka nė cento. Vidaus tarnybos pulkai yra išlaikomi iš mokesčių mokėtojų lėšų.

Seimo pirmininkas mano, kad toks precedentas kilo tiek dėl vis dar gajaus sovietinio mentaliteto bei dėl bendrovės vadovų atsakomybės ir supratimo nebuvimo.

"Mes neatsikratome dar sovietinio mentaliteto ir jo suformuotų tradicijų (...) Akcinė bendrovė, kuri valdė šią teritoriją, užsiiminėjo darbais, kuriuos sunku pavadinti valstybiniais. Priežiūros, kontrolės, atsakomybės nebuvimas, pagaliau valstybės tarnautojo statuso nesuvokimas, manau, yra pagrindinė priežastis viso to, kas įvyko", - dėstė jis.

A.Paulausko manymu, Turniškių teritoriją valdančios įmonės vadovas turėjo pasakyti, kad bendrovė finansiškai nebeišsilaiko, o ne užtatinėti prezidento rezidenciją bankui.

"Įmonės vadovas turėjo ateiti pas premjerą arba pas Vyriausybės kanclerį ir pasakyti, kad neišsilaiko įmonė, reikia nutraukti jos darbą ir palikti saugomus tik pagrindinių valstybės vadovų - prezidento, premjero - namus. O jei kalba eina jau apie pašalinių žmonių apgyvendinimą šioje teritorijoje, tai ta teritorija turi būti laisvai disponuojama, žemė parduodama aukcione, statybos turi būti vykdomos įstatymo nustatyta tvarka, o ne sukurti kokią tai išskirtinę teritoriją, kur negalioja nei įstatymai, nei bendros taisyklės nei etikos normos", - dėstė parlamento vadovas.

Kilus vadinamajam "Turniškių skandalui" paaiškėjo, jog butus prestižiniame sostinės Turniškių mikrorajone, kaip įtariama, galimai išskirtinėmis sąlygomis, yra įsigiję buvę prezidento Valdo Adamkaus patarėjai Edminas Bagdonas ir Rytis Muraška, buvusio prezidento Algirdo Brazausko buvęs patarėjas Vladimiras Beriozovas bei jo žentas, taip pat ir Valstybės saugumo departamento direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas.

Seimas prezidento prašymu sudarys laikinąją parlamentinę komisiją sandorių Vilniaus prestižiniame Turniškių rajone tyrimui. Seimo valdyba trečiadienį priėmė sprendimą inicijuoti tokios komisijos sudarymą.

Taip pat Generalinė prokuratūra, Valstybės kontrolė ir Specialiųjų tyrimų tarnyba žada atlikti ne tik Turniškių atvejo tyrimą, bet ir apskritai akcinių bendrovių veiklą reglamentuojančių įstatymų vertinimą.