Pripažįstama tik tai, kad prezidentas Valdas Adamkus pradėjo paieškas ir jos yra dar pirminėje stadijoje.

Neoficialiomis žiniomis, tarp galimų pretendentų į Edmino Bagdono vietą minėtas kadenciją baigiantis Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Amerikos Valstijose Vygaudas Ušackas.

"Apie tai su manimi nebuvo kalbėta. Tiesa sakant, su Užsienio reikalų ministerija kalbėta visai apie kitą darbą", - sakė ambasadorius. Jis tvirtino sutikęs su pasiūlymu, bet neatskleidė savo naujos darbo vietos.

Anot "Kauno dienos", nėra jokių bent kiek patikimesnių žinių, ką Valstybės saugumo departamentas (VSD) galėtų deleguoti į Prezidentūrą vietoje Ryčio Muraškos. Pagal savo veiklos pobūdį itin slapta institucija neskelbia daugumos savo darbuotojų pavardžių.

Šmėstelėjo neoficialios žinios, kad pas prezidentą gali ateiti dirbti dabartinis VSD vadovo pavaduotojas Darius Jurgelevičius. Tačiau oficialiai šios žinios kategoriškai neigiamos.

E.Bagdonas buvo ne tik prezidento patarėjų užsienio politikos klausimais grupės vadovas, bet ir koordinavo visų valstybės vadovo patarėjų darbą.

Šalies vadovo atstovė spaudai tvirtino nežinanti, kas turėtų būti paskirtas tokiu koordinatoriumi. Juo gali tapti patarėjas vidaus politikos klausimais Darius Gudelis, patarėjas ekonomikos klausimais Ramūnas Vilpišauskas arba patarėjas teisės klausimais Haroldas Šinkūnas.

Bet neatmetama galimybė, kad prezidentas imsis kardinalių reformų savo komandoje, todėl nauju vyriausiuoju patarėju gali būti paskirtas visiškai naujas žmogus. Tarp tokių paminėtas ir pirmosios V.Adamkaus prezidentavimo kadencijos metu jo patarėju dirbęs Darius Kuolys.

Tačiau jis pats griežtai paneigė gandus, kad gali sugrįžti į Prezidentūrą. "Tikrai negrįžtu", - patikino Pilietinės visuomenės instituto vadovu dabar dirbantis ekspatarėjas.

Dienraščio "Lietuvos rytas" teigimu, kai kurie Prezidentūros senbuviai užsiminė, kad patarėjo užsienio politikos klausimais postas galbūt bus pasiūlytas šiuo metu ambasadoriumi Danijoje dirbančiam Deividui Matulioniui, ambasadoriui Suomijoje Audriui Brūzgai arba ambasadoriui Švedijoje Petrui Zapolskui.

Prezidento patarėjai E.Bagdonas ir R.Muraška iš pareigų atsistatydino pirmadienį, kilus abejonėms dėl nekilnojamojo turto sandorių prestižiniame sostinės Turniškių rajone. Ekspatarėjai įtariami pigiau nei rinkos kaina įsigiję kotedžus Turniškėse, nors ten gyvanamoji statyba apskritai neleidžiama.

Iki darbo Prezidentūroje karjeros diplomatas E.Bagdonas buvo Lietuvos ambasadoriumi Italijoje, R.Muraška dirbo Valstybės saugumo departamente. Pagal įstatymus, šios valstybės institucijos savo darbuotojus į Prezidentūrą deleguoja, tad pasibaigus darbui pas šalies vadovą, jie gali grįžti į ankstesnes darbovietes.

Užsienio reikalų ministerijos Informacijos departamento vadovė Violeta Gaižauskaitė "Kauno dienai" patvirtino, kad E.Bagdonas bus priimtas atgal į diplomatinę tarnybą. Tačiau kol kas neaišku, kokias pareigas jis užims. Šis klausimas bus sprendžiamas artimiausioje ateityje, kai užsienio reikalų ministras Antanas Valionis iš vizitų grįš į Vilnių.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) taip pat patvirtino, kad R.Muraškai atsiras darbo šioje specialiojoje tarnyboje. Tačiau leista suprasti, kad ketinama palaukti, kol bus baigtas tyrimas dėl galimai abejotinų sandorių Turniškėse. R.Muraškai gali būti pasiūlyta kol kas paatostogauti.