Etikos sargai pripažįsta, kad tokie sandoriai kelia daug abejonių. Politikai kategoriškesni: Seimo Audito komiteto pirmininkas Artūras Skardžius įsitikinęs, kad buvo pažeisti valstybės interesai, o istorija verta išsamaus atitinkamų institucijų tyrimo.

Pirmiausiai aprūpinti patarėjai

Sovietmečiu Komunistų partijos funkcionierių rojumi vadintos Turniškės ne mažiau vilioja ir dabartinius politikus ir valdininkus. Jie be konkursų ir žemesne nei rinkos kaina galėjo įsigyti prestižinius butus miškų apsuptame sostinės rajone. Šiuo metu Turniškėse baigiami įrengti dvylikos butų modernūs kotedžai. Kol informacija apie parduodamus butus iškilo į viešumą, daugelis jų jau parduoti.

Pastatuose įrengta dvylika erdvių butų, vidutinis jų plotas - apie 160 kvadratinių metrų. Greta namo - teniso kortai, o rajonas kiaurą parą saugomas ginkluotos apsaugos. Turniškės turi ir daugiau privalumų - nuostabi gamta, tyras oras ir Neries pakrantė. Šioje Vilniaus dalyje butus ir namus norėtų įsigyti daugelis pasiturinčių vilniečių.

Nors realiai ir jiems turėjo būti suteikta tokia galimybė, dabar aiškėja, kad pirmiausiai naujai pastatytais butais suskubta aprūpinti Prezidento patarėjus. Vienas pirmųjų modernų butų naujintėlaičiuose kotedžuose įsigijo Prezidento patarėjas, Nacionalinio saugumo grupės vadovas Rytis Muraška. Iki šiol kukliame bute gyvenęs patarėjas sako, kad domėtis galimybe Turniškėse įsigyti butą ėmė po to, kai išvydo čia kylančius daugiabučius. “Nejaugi aš ką nors ne taip padariau?” - stebėjosi gerokai pigiau nei rinkos kaina butą įsigijęs Prezidento patarėjas.

Jis patvirtino, kad už kvadratinį metrą mokėjo kiek daugiau nei 6 tūkstančius litų. Nekilnojamojo turto vertintojai nesiima nustatyti tikslios Turniškėse esančių butų vertės. Pavyzdžiui, netoli įsikūrusiuose Valakupiuose kvadratas kainuoja nuo 9 iki 15 tūkstančių litų.

Sudarytos išskirtinės sąlygos

Prezidento patarėjo, teisininko R.Muraškos, nenustebino ir valstybės turto pardavimo procedūros. Jis iš pradžių sako pateikęs prašymą Vyriausybės įsteigtai akcinei komunalinių paslaugų bendrovei ir po dviejų mėnesių sulaukęs teigiamo atsakymo. “Butą pirkau ne iš valstybės, o iš akcinės bendrovės. Jie patys sprendžia, kam parduoti savo turtą, kaip pirkėjas tuo ir pasinaudojau”, - tikino Prezidento patarėjas.

Paklaustas, kodėl butą pirko būtent Turniškėse, R.Muraška aiškino, kad jį sudomino statybų vaizdai. “Nuėjau, paklausiau, kas statoma, ir viskas. Jau jų klauskite, kodėl jie pasirinko”, - siūlė R.Muraška. Sostinės nekilnojamojo turto ekspertai sako, kad Vilniuje paprastai rezervuojami per 70 procentų vos pradėtų statyti butų, ypač žemą kainą pasiūliusių pardavėjų gyvenamieji plotai išperkami per keliolika dienų.

Nepaisant to, R.Muraška nemano, kad jam buvo sudarytos išskirtinės sąlygos ir džiaugiasi, jo žodžiais, neblogu butu.

Šiame name, nepatvirtintais duomenimis, įsikūrė ir Užsienio politikos grupės vadovas E.Bagdonas. Vakar su Prezidentu iš vizito po Aziją ir Okeaniją grįžęs patarėjas neatsakė mobiliuoju telefonu ir nepaaiškino, ar butą prestižiniuose kotedžuose pirko, ar tik nuomoja. To sakė nežinąs ir R.Muraška.

Painiojasi dėl kainos

Vieną butą naujai pastatytuose pastatuose įsigijo ir žymus gydytojas Karapetas Babajanas. Jis sako apie parduodamus butus sužinojęs atsitiktinai - iki šiol gyveno Turniškėse ir pastebėjo statybas. “Ketinome įsigyti didesnį butą, todėl pasinaudojome tokia galimybe”, - sakė medikas.

Jis nenorėjo kalbėti apie buto kainą, tačiau netiesiogiai pripažino, kad ji nesiskyrė nuo paskelbtos viešai - 9 tūkst. litų už kvadratą. “Nenorėčiau kalbėti šiuo klausimu, - nutęsė K.Babajanas. - Nieko nežinau apie tų butų pardavimą, nusipirkau, ir viskas”.

Vyriausybės įsteigtos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės vadovas Valdas Račkys neįvardijo nė vieno pirkėjo pavardės, bet tikino, kad kvadratinis metras kotedže kainuoja per 9 tūkstančius litų, o ne, kaip teigia R.Muraška, daugiau nei 6 tūkst.

V.Račkys painiojosi ir atremdamas kritiką dėl viešos informacijos apie parduodamus butus neskelbimo. Jis aiškino, kad skelbimas visuomet buvo įmonės interneto svetainėje, tačiau joje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija apie parduodamus butus ir nurodoma, kad kaina - sutartinė. Nė žodžiu neužsimenama apie patrauklią kainą arba tai, kad butai - naujos statybos.

Užstatydama bandė išgyventi

Pati kotedžų statyba taip pat sukėlė nemažai abejonių. Vyriausybės įsteigta akcinė komunalinių paslaugų bendrovė prieš pradėdama rekonstruoti sovietinei nomenklatūrai skirtas parduotuves, valgyklas ir sporto sales, “Hansabankui” užstatė visą valstybei priklausančios bendrovės turtą, tarp jų - ir dabartinę valstybės vadovo rezidenciją.

Vyriausybės įsteigtos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės vadovas V.Račkys sako, kad dėl to nederėtų stebėtis, nes įmonė negauna valstybės finansavimo, o turi užsidirbti pati. “Ten buvo griūvantys namai, o dabar modernūs kotedžai. Pardavėme tik tiek butų, kad galėtume grąžinti paskolą bankui. Visų nepardavinėsime”, - sako bendrovės vadovas.

Jo duomenimis, įmonė pernai gavo per 3,7 mln. pajamų, tačiau šios lėšos esą išleistos Turniškių priežiūrai, namų rekonstrukcijai. “Daugiausiai uždirbame iš nuomos”, - tikino Vyriausybės įsteigtos įmonės direktorius V.Račkys.

0,01 proc. šios įmonės akcijų priklauso privatiems asmenims. Neoficialiais duomenimis, jiems kasmet nuo pelno išmokami dividendai. Teigiama, kad akcininkai yra darbuotojai siuvyklos, kuri prieš dvylika metų prijungta prie akcinės komunalinių paslaugų bendrovės.

Tačiau akcininkų pavardžių V.Račkys neatskleidė ir tikino, kad pajamos už akcijas yra minimalios, esą tai negali skatinti jo vadovaujamos įmonės siekti didesnio pelno imantis šalutinės veiklos ir pardavinėjant valstybės turtą.