Kaip skelbiama Rusijos URM tinklapyje, į ministeriją ambasadorius buvo iškviestas pirmadienį.

Anot pranešimo spaudai, Lietuvos pareiškimą dėl Rusijos ir Gruzijos santykių Rusijos užsienio reikalų ministerija vertina kaip nesąžiningą faktinės klausimo pusės iškraipymą ir neleistiną kišimąsi į Maskvos ir Tbilisio santykius.

R.Šidlauskui buvo pažymėta, kad "panašūs veiksmai neprisideda prie konstruktyvios Lietuvos ir Rusijos santykių plėtros".

Praėjusį trečiadienį Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad jai kelia susirūpinimą dirbtinai kuriama įtampa Gruzijoje.

"Rusijos nutrauktas vizų išdavimas gruzinams, Gruzijos oro erdvės pažeidimai, skubiai surengti manevrai netoli Gruzijos sienos, Rusijos atsisakymas vykti į Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) derybas Vienoje dėl Pietų Osetijos konflikto sureguliavimo, nemotyvuotai Rusijos atidėtas Gruzijos premjero vizitas į Maskvą, agresyvi prieš Gruziją nukreipta propagandinė kampanija - tai neadekvati reakcija į suverenios valstybės siekį užtikrinti savo teritorinį integralumą ir sureguliuoti vidaus konfliktus taikiais, tarptautinei bendrijai priimtinais metodais", - rašoma URM pareiškime.

Jame pažymima, kad Lietuvos URM požiūriu, Gruzijos keliamas klausimas dėl jos teritorijoje vykstančių taikdarystės operacijų efektyvumo ir būtinybės jas internacionalizuoti yra pagrįstas ir teisėtas.

Kaip žinoma, nepriklausomybę nuo Gruzijos deklaruojančiuose Abchazijos ir Pietų Osetijos regionuose įvesti Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS), daugiausia - Rusijos, taikdariai.

"Kviečiame Rusiją nutraukti nedraugiškus veiksmus prieš kaimyninę šalį ir pradėti su Gruzija konstruktyvų dialogą. Tikimės, kad Gruzijos pastangas taikiai sureguliuoti konfliktus parems visa tarptautinė bendrija", - teigiama pareiškime.

Rusijos ambasados Gruzijoje konsulinis neseniai nutraukė įvažiavimo vizų forminimą ir išdavimą Gruzijos piliečiams, atsakydamas į šios šalies valdžios veiksmus Rusijos kariškių atžvilgiu. Rusija taip pat pasiūlė atidėti vasario 26-27 dienomis planuotą Gruzijos ministro pirmininko Zurabo Nogaidelio vizitą į Rusiją.

Gruzijos ir Rusijos santykiai ypač paaštrėjo po to, kai Gruzijos parlamentas praėjusią savaitę nusprendė pakeisti Rusijos taikdarius Gruzijos ir Osetijos konflikto zonoje tarptautinėmis pajėgomis, o Rusijos veiksmus šiame regione kvalifikavo kaip dalies savo teritorijos "aneksiją".