Šiuos raginimus vyriausiasis derybininkas išsakė Europos prekybos ir pramonės rūmų asociacijos (Eurochambres) antradienį Vilniuje surengtame seminare, kuriame savo patirtimi apie lobizmą su verslininkais dalijosi Europos ir Lietuvos ekspertai.

Lobizmo galimybės derybų stadijoje yra ribotos, todėl tikrasis lobizmas prasidės, kai Lietuva bus ES narė ir turės galimybę daryti įtaką ES įstatymų priėmimui, teigia P.Auštrevičius.

Euroderybininko manymu, aktyviausi Lietuvos verslininkai jau susipažįsta su ES politikos formavimo būdais. Pavyzdžiui, Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacija tapo Europos tekstilės ir siuvimo pramonės organizacijos EURATEX nare, todėl nuo šiol gali efektyviau daryti įtaką priimamiems ES normatyviniams aktams.

Briuselyje iš viso veikia daugiau nei 700 interesų grupių bei 135 regioninės atstovybės. Kaip teigiama Europos komiteto prie Vyriausybės pranešime, Lietuvoje lobistinės veiklos įstatymas priimtas 2000 m. birželio 27 d. Juo siekiama sureguliuoti asmenų daromą įtaką teisės aktų leidybai, užkirsti kelią korupcijai bei suaktyvinti įstatymų leidybą.