Ginčas dėl komisijų sudarymo kilo po to, kai valdančioji dauguma atmetė opozicijai priklausančių parlamentarų iniciatyvą sudaryti laikinąją komisiją ištirti premjero Algirdo Brazausko žmonai Kristinai Brazauskienei priklausančio sostinės viešbučio "Crowne Plaza" (anksčiau "Draugystė" - BNS) privatizavimo aplinkybes.

Opozicijos tvirtinimu, Seimo statute įsakmiai nurodoma sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, jeigu to reikalauja ne mažiau kaip ketvirtadalis visų parlamentarų.

Valdančiųjų aiškinimu, laikinoji komisija gali būti sudaryta tik įvertinus jos būtinybę bei balsuojant dėl to.

Pagal ligšiolinę praktiką kreipimusis viso Seimo vardu KT nagrinėdavo be eilės.

Pastarojo kreipimosi į KT dėl komisijų sudarymo iniciatoriai taip pat vylėsi, jog Seimo kreipimasis dėl laikinųjų komisijų sudarymo bus išnagrinėtas dar sausio ar vasario mėnesiais.

Tačiau tokias kai kurių parlamentarų, pasisakančių už komisijų sudarymą, viltis žlugdo jų oponentų - valdančiųjų socialdemokratų dar anksčiau - praėjusių metų gruodžio pradžioje inicijuotas Seimo narių grupės kreipimasis į KT tuo pačiu klausimu.

KT nusprendus sujungti šiuos du paklausimus į vieną bylą, kilo tam tikra painiava dėl to, kas šiuo atveju turėtų būti pareiškėjai, o kas - suinteresuotieji asmenys.

Be to, bylą nagrinėjimui rengianti teisėja Toma Birmontienė paprašė pareiškėjų, kurių paklausimai buvo sujungti į vieną bylą, pateikti suderintą poziciją, kuri turi būti pristatoma Teismo posėdyje.

"Man visiškai nesuprantama, kaip šiuo atveju galima reikalauti iš Seimo vienodos, suderintos pozicijos. Jei būtume turėję tokią bendrą poziciją dėl komisijų sudarymo - nebūtume nė kreipęsi į Konstitucinį Teismą. Teismas šiuo atveju įsivelia į keistą diskusiją su Seimu, kuris negali turėti vienalytės nuomonės, juk yra valdančioji dauguma ir opozicija", - BNS sakė Seimo opozicijos lyderis konservatorių vadovas Andrius Kubilius.

Vienas Seimo kreipimosi į KT iniciatorių Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algirdas Monkevičius mano, jog susidariusi situacija dėl viso Seimo bei Seimo narių grupės paklausimų KT yra "pavojinga bei ydinga".

"Tai yra rimtas klausimas. Juk visi tikėjomės, kad šį klausimą Teismas išspręs greitai, galbūt per mėnesį, bet taip neatsitiko. Visas Seimas kreipėsi į Konstitucinį Teismą, ir šis Seimo kreipimasis, mano galva, turėtų būti pirminis. Dabar mes gauname žinią, kad procedūriškai įmanoma atidėti ir savotiškai vilkinti tokį Seimo kreipimąsi. Šitaip parodoma, kad Seimo valia ir Seimo išreikštas interesas yra apeitas. Pasirodo, yra niša tokiam veikimui, nežinia, ar tai daroma sąmoningai, ar ne", - kalbėjo socialliberalas A.Monkevičius.

A.Monkevičiaus teigimu, šiuo atveju sukuriamas precedentas galimai ydingai praktikai, kuomet užbėgant visam Seimui už akių, prieš Seimui priimant nutarimą dėl kreipimosi į KT, kuri nors Seimo narių grupė galėtų taip pat inicijuoti kreipimąsi į KT ir taip sudarytų panašią procedūrinę painiavą.

Parlamentaras retoriškai klausė, "kas yra tas teisinis subjektas šiuo metu, kuris turėtų užtikrinti, kad klausimas dėl komisijų sudarymo būtų greitai išspręstas?"

A.Monkevičius sakė jau prašęs ir Seimo pirmininko Artūro Paulausko išsiaiškinti, kodėl stringa Seimo kreipimosi į KT nagrinėjimas.

Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas pripažino, jog "susidariusi padėtis yra nestandartinė", tačiau nesutiko, jog ginčas dėl komisijų sudarymo yra atsidūręs aklavietėje.

Anot Č.Juršėno, KT jau yra atsiuntęs kai kuriuos paklausimus Seimui dėl iki šiol sudarytų laikinųjų komisijų skaičiaus bei dėl kitos informacijos.

"Taigi, pasiruošimo nagrinėjimui procesas vyksta. Viename iš artimiausių Seimo valdybos posėdžių pateiksime apibendrintą Seimo poziciją dėl kreipimosi į KT laikinųjų komisijų sudarymo klausimu. Teisininkai tai jau ruošia", - BNS penktadienį sakė Č.Juršėnas.

Vieno socialdemokratų vadovų nuomone, šiuo atveju nėra jokios reikmės skubėti, juo labiau, kad KT nagrinėjimo laukia kur kas svarbesnės bylos.

Kol KT neišnagrinės Seimo kreipimosi dėl laikinųjų komisijų sudarymo, atitinkama Seimo statuto nuostata taip pat nebegalios.

Teisėsaugos institucijos nustatė, jog premjero A.Brazausko žmonos valdomo viešbučio privatizavimas atliktas teisėtai.

Tačiau Seimo opozicija iki šiol kartoja, jog Seime derėtų sudaryti laikinąją komisiją, atliksiančią savą parlamentinį viešbučio "Draugystė" privatizavimo tyrimą.