20,5 mln. litų gauti iš Valstybinės ligonių kasos (VLK) paimtos paskolos lėšų. Pasak antradienį išplatinto pranešimo spaudai, sutartis su Vilniaus teritorine ligonių kasa yra sudariusios 170 vaistinių, prekiaujančių kompensuojamaisiais vaistais, ir 80 jų filialų. Iš šių vaistinių 121 yra įsikūrusi Vilniaus mieste.

Vilniaus TLK skola apskrities vaistinėms šių metų pradžioje siekė beveik 52 mln. litų. Praėjusią savaitę VLK gavo banko "Nord/LB" Vilniaus skyriaus 72 mln. litų paskolą, kuri skirta kasos įsiskolinimams vaistinėms padengti. Numatyta, kad paskolą VLK grąžins per penkerius metus. Ji mokės ir palūkanas.

Pastaruosius kelerius metus didėjanti VLK skola vaistinėms už kompensuojamus vaistus dabar siekia apie 205 mln. litų. Kadangi gaunamos paskolos neužtenka visam įsiskolinimui likviduoti, planuojama, kad kita skolos dalis bus grąžinta per artimiausius dvejus metus.

Seimo patvirtintas šių metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas yra 1 mlrd. 829 mln. litų. Tai yra 55 mln. litų (3 proc.) mažiau nei pernai. Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimui kompensuoti numatyta 6,2 proc. daugiau nei pernai, arba 326 mln. litų. 2001 metais tam buvo skirta 307 mln. litų.