"Kontrolierė dar neturėjo galimybės susipažinti su skundo turiniu, tad greičiausiai tai bus padaryta rytoj. Panašu, kad dėl šio skundo bus pradėtas tyrimas", - pirmadienį BNS sakė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava.

LGL pirmininką Vladimirą Simonko papiktino tai, kad praėjusią savaitę Juodkrantėje rengtoje fotografijų parodoje buvo bandoma uždrausti homoseksualų šeimų nuotraukų demonstravimą.

"Valstybės ir savivaldybių įstaigų pareiga, kaip skelbia įstatymas, yra užtikrinti lygias galimybes. Mes manome, kad parodos cenzūravimas dėl tam tikrų nuotraukų, kuriose atsispindėjo netradicinės lytinės orientacijos šeimos, yra tiesioginė diskriminacija. Ir jei šio įstatymo nepaiso mūsų savivaldybės, tai man labai gaila, kad toks tolimas kelias laukia Lietuvos, įgyvendinant Europos Sąjungos įstatymus", - BNS sakė LGL pirmininkas V.Simonko.

Kaip šeštadienį pranešė "Lietuvos rytas", į parodos Juodkrantėje atidarymą penktadienį atvykę lankytojai išvydo, kaip fotografijų autoriai demonstratyviai susirenka savo nuotraukas.

Jie protestavo prieš Parodų namų vadovų bandymą uždrausti demonstruoti nuotraukas, vaizduojančias netradicinės seksualinės orientacijos šeimas.

Neringos savivaldybei priklausančių Parodų namų menotyrininkė Kristina Danilevičienė "Lietuvos rytui" teigė buvusi priversta prisiimti atsakomybę dėl šios parodos.

Jai atrodė nepriimtina, kad parodoje netradicinės orientacijos žmonių šeimos pateikiamos kaip visuomenės norma.

Jos tikinimu, Lietuva yra konservatyvus kraštas. Tai, į ką Vilniuje ir Kaune žiūrima tolerantiškai, Neringoje gali sukelti šoką.

Be to, parodų salės yra stikline galerija sujungtos su Juodkrantės mokykla, tad pagrindiniai parodų lankytojai - mokiniai ir mokytojai.

Šį nuotraukų ciklą užsakė Lietuvos gėjų lyga, vykdydama ES finansuojamą projektą.

Dailės akademijos Fotografijos ir videomeno katedros dešimtmečiui skirta paroda buvo sudaryta iš trijų studentų diplominių darbų.

Juodkrantės parodų organizatorius papiktino tik Ugniaus Gelgudos 11 fotografijų ciklas "Gyvenimas kartu". Jis vaizduoja ir tradicines, ir netradicines šeimas.

Šie U.Gelgudos darbai eksponuoti Vilniuje, Klaipėdoje ir nesulaukė neigiamos reakcijos.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šiemet jau yra gavusi vieną skundą dėl lytinės orientacijos.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba praėjusiais metais nagrinėjo 133 galimus diskriminacijos atvejus.

Iš viso per 1999 - 2005 metus tarnyba gavo 453 skundus bei dar atliko 90 tyrimų savo iniciatyva. Per visus tarnybos gyvavimo metus kiek dažniau skųsdavosi moterys, išskyrus 2000 m., kai vyrų skundų gauta daugiau, nei moterų.