Prezidento rūmuose kartu su pagrindinės nominacijos nugalėtoju buvo paskelbti ir specialių „LT tapatybė“ apdovanojimų laureatai.

Solveigai Valatkaitei skirtas apdovanojimus už išeivijos nuopelnus: dar 1992 m. įkūrusi lietuvišką bendrojo lavinimo mokyklą Rusijos sostinėje, S. Valatkaitė pasiekė, jog mokykla praeitais metais persikėlė į naują modernų pastatą, kuriame buvo net įrengtas etnografijos kabinetas, o pastato interjerą meniškai apipavidalino etnografijos specialistai.

Novatoriškumo apdovanojimas už Lietuvos pristatymo galimybių plėtojimą šiemet skirtas kūrybiniam A. Bučo, M. Bučienės, V. Ozarinsko kolektyvui. Kolektyvas 2005 m. sukūrė vieną konceptualiausių ir vizualiausių nacionalinių paviljonų tarptautinėje parodoje „EXPO“ Japonijoje (Lietuvos paviljoną parodoje aplankė virš 2 mln. lankytojų).

Apdovanojimas už jaunimo pasiekimus garsinant Lietuvą įteiktas studentų ansambliui „Žuvėdra“, praeitais metais 4 kartą iš eilės tapusiam pasaulio čempionais.

„Lietuvos mūzos“ apdovanojimas Mūzai Rubackytei skirtas įvertinus jos aktyvią koncertinę veiklą 2005 metais. Jau penkiolika metų Paryžiuje gyvenanti viena labiausiai pripažintų Lietuvos atlikėjų visame pasaulyje koncertuodama prisistato esanti Lietuvos kultūros atstovė.

Laureatus pasveikino ir specialiai renginiui sukurtas lašo formos statulėles įteikė Prezidentas Valdas Adamkus.

„Turime suprasti: Lietuvos vardą pasaulyje jau šiandien garsina naujai atrandama ir moderniai suvokiama mūsų visų tapatybė, kasdieninis Lietuvos gyvenimas. Kiekvienas profesionalas, sąžiningai ir pagal pašaukimą atliekantis savo darbą bei patvirtinantis esantis iš Lietuvos, mūsų šalies vardą garsina lygiai taip pat gerai, kaip ir šimtus milijonų kainuojančios viešųjų ryšių akcijos. Nesiliaukime žengę šiuo keliu ir drąsiai pristatykime pasauliui save tokius, kokie esame iš tikrųjų. Atskleiskime savo talentus, sugebėjimus, darbštumą ir atkaklumą“, – sakė Lietuvos Prezidentas, sveikindamas apdovanojimų laimėtojus ir susirinkusius.

„V. Aleknos nuopelnai praeitais metais – itin ryškūs. Jis ne tik antrą kartą tapo pasaulio čempionu, bet ir pelnė prestižinius apdovanojimus tarptautiniuose geriausių sportininkų rinkimuose. Vertinimo komisijos nuomone labai svarbu tai, kad šalia sportinių pasiekimų geriausias Europos metų lengvaatletis ėmėsi naujos iniciatyvos – pirmą kartą į Vilnių varžytis sukvietė pasaulio disko metikų elitą, taip dar kartą sudomindamas pasaulį mūsų šalimi“, - sakė K. Firkavičiūtė, apdovanojimus organizuojančio Lietuvos instituto direktorė.

V. Alekna surinko ir daugiausiai visuomenės balsų atvirame balsavime – net 44 proc. visų balsų pagrindinėje nominacijoje.

Skiriant „LT tapatybė“ apdovanojimus, pirmiausia siekta atsižvelgti į kandidatų nuopelnus bei pasiekimus 2005 metais. Ypatingas dėmesys skirtas iniciatyvoms, kuriomis daug pasiekta garsinant mūsų šalį, atidžiai vertintas ir šių darbų pozityvumas bei konceptualumas.

Už kandidatus balsuoti galėjo ir visuomenė, tačiau daugiausiai lėmė vertinimo komisijos sprendimas. Komisiją šiemet sudarė net 14 įvairių sričių ekspertų, tarp jų – filosofas prof. L. Donskis, kultūros atašė Rusijoje J. Budraitis, Lietuvos ekonominės plėtros agentūros tarybos pirmininkas dr. R. Vaitkus, fizikas dr. S. Ašmontas, Kultūros ministro patarėja Z. Čepaitė, kiti žymūs specialistai.

Šių metų „LT tapatybė“ apdovanojimai tapo labiau atviri visuomenei. Visuomenė ne tik aktyviai balsavo, bet ir siūlė savo kandidatus. Iš viso vertinimo komisijos svarstymui buvo pateikta daugiau nei 70 kandidatūrų.

Po komisijos atrankos pagrindinį apdovanojimą už geriausią 2005 metų Lietuvos pristatymą gauti pretendavo net dešimt kandidatų: Virgilijus Alekna, kūrybinis A.Bučo, M.Bučienės ir V.Ozarinsko kolektyvas, M. K. Čiurlionio kvartetas, Jurga Ivanauskaitė, kino režisierius Arūnas Matelis, menininkas Jonas Mekas, dr. Meilutė Ramonienė, Sigitas Parulskis, džiazo trio A. Jofė, V. Labutis, L. Šinkarenko, šokių ansamblis „Žuvėdra“.

Apdovanojimų renginį Prezidento rūmuose užbaigė „LT United“ muzikinio projekto narių atliekamas Lietuvos Respublikos himnas. Tai buvo pirmas kartas, kuomet viešai šalies himną atliks Lietuvos pop muzikos žvaigždės – Andrius Mamontovas, Saulius Urbonavičius-Samas, Marijonas Mikutavičius, Viktoras Diawara, Eimantas Belickas ir Arnoldas Lukošius.

„LT tapatybė“ apdovanojimais yra siekiama įvertinti labiausiai 2005 m. Lietuvą pasaulyje garsinusius asmenis ar organizacijas, taip skatinant juos tęsti bei aktyvinti šią veiklą. Renginį globoja LR Prezidentas Valdas Adamkus. Projekto mecenatas - „Hansabankas“. Pirmuosius apdovanojimus Lietuvos institutas organizavo 2004 ir 2005 m.

Informaciniai „LT tapatybė“ apdovanojimų rėmėjai: Lietuvos televizija, dienraštis „Lietuvos rytas“, interneto vartai DELFI, reklamos agentūra „VRS grupė“, IT kompanija „Media Benz Telekomunikacijos“ ir komunikacijų agentūra „Lukrecijos reklama“.