Ji teigė, kad apie tai, jog savanorių krikštatėviu vadinamas A.Petrusevičius prekiauja šaunamaisiais ginklais buvo pranešta prokuratūrai po buvusio SKAT ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Juro Abromavičiaus žūties.

Tačiau pareigūnai, pasak jos, į šią informaciją dėmesio neatkreipė.

38 metų J.Abromavičius buvo susprogdintas automobilyje 1997 metų vasarį Kaune. Skelbiama, kad jis buvo surinkęs informacijos apie teroristinę veiklą Lietuvoje, taip pat geležinkelio tilto susprogdinimą per Bražuolės upelį 1994-ųjų rudenį.

Žiniasklaida, taip pat buvęs krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius spėjo, kad A.Petrusevičiaus sulaikymas gali būti susijęs su iki šiol nebaigtais tyrimais dėl J.Abromavičiaus žūties ir Bražuolės tilto sprogdinimo.

Tačiau tyrimą atliekantis Generalinės prokuratūros prokuroras Aidas Mažeika BNS anksčiau yra paneigęs, kad tarp minėtų bylų yra sąsajų.

68 metų A.Petrusevičių sausio 24 dieną Kaune sulaikė VSD pareigūnai. Buvusiam parlamentarui konservatoriui pateikti įtarimai dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais. Jis areštinėje praleido 10 parų, penktadienį kardomoji priemonė pakeista į švelnesnę.

VSD bei prokuratūros pareigūnai pas kelis asmenis atliko kratas ir rado daug įvairiausių kovinių ginklų, tarp jų buvo ir pistoletų su duslintuvais.

Toje pačioje byloje sulaikyti dar trys neteisėtu ginklų laikymu bei prekyba įtariami asmenys, vienas jų - Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono seržantas. Jo darbo vietoje surastas ginklų arsenalas nustebino net ir daug ko mačiusius pareigūnus.

Tiriant bylą buvo sulaikytas ir Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) pareigūnas Jonas Zajančkauskas.

Komentuodamas šį faktą TV3, AOTD generalinis direktorius pulkininkas Gintaras Bagdonas tikino, kad jo nenustebino nei A.Petrusevičiaus, nei jo pavaldinio J.Zajančkausko suėmimas.

"Reikėtų atskirti patriotizmą, savanorius ir kriminalinius nusikaltimus. Aš tikrai įsitikinęs, kad krašto apsaugos sistema nėra nusikalstama ir iš pavienių atvejų negalima daryt išvados ir įvardint kaip masinio reiškinio. Tie pavieniai žmonės, nesveikas susidomėjimas ginklu, bet tai ne masinis reiškinys", - sakė G.Bagdonas.

AOTD vadovas tikino, kad iš neteisėtu ginklų laikymu įtarto jo pavaldinio seniai atimtas leidimas dirbti su slapta informacija, tačiau nepaaiškino, kodėl jis tiek metų toleruojamas karinės žvalgybos organizacijoje.

Už neteisėtą daugiau nei trijų šaunamųjų ginklų laikymą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo ketverių iki aštuonerių metų.