Kultūros ministerija gavo keturių pretendentų, siekiančių užimti Filharmonijos direktoriaus pareigas, paraiškas. Drauge su programomis savo paraiškas pateikė dabartinis Filharmonijos direktorius Egidijus Mikšys, jo pavaduotoja meno reikalams Rūta Prusevičienė, Balio Dvariono muzikos mokyklos pedagogas Tomas Bakučionis, bei ekskonsulas G.Ronkaitis.

Pasak Kultūros ministerijos atstovės spaudai Dalios Grigaravičiūtės, buvęs konsulas savo gyvenimo aprašyme pažymi, jog nuo 2004 metų eina Lietuvos verslo ir darbdavių konfederacijos projektų vadovo pareigas. Kandidatas taip pat pažymi, jog yra dirbęs Užsienio reikalų ministerijoje (URM), tačiau fakto, jog buvo atleistas iš diplomatinės tarnybos už pažeidimus, nenurodo.

"Detalias išvadas dėl kandidatų tinkamumo pareigoms artimiausiu metu turėtų pateikti ir Kultūros ministerijos juristai", - BNS sakė Kultūros ministerijos atstovė spaudai.

2003 metų vasarą iš diplomatinės tarnybos atsistatydino septyni pareigūnai - Lietuvos generalinis konsulas Sankt Peterburge G.Ronkaitis ir šio konsulato vicekonsulas Darius Ryliškis, URM Konsulinio departamento direktorius Gediminas Šiaudvytis, ambasados Rusijoje antrasis sekretorius Semionas Dančenka, konsulato Sovetske konsulas Saulius Turskis, ambasados Baltarusijoje patarėjas Linas Valentukevičius ir antrasis sekretorius Ričardas Ramoška.

Ministerija, paprašiusi juos palikti diplomatinę tarnybą, nurodė, kad šie pareigūnai sistemingai pažeidinėjo Lietuvos vizų išdavimo tvarką.

Nors vėliau penki eksdiplomatai padavė URM į teismą, teigdami, kad jiems buvo darytas psichologinis spaudimas, ir siekė grįžti į tarnybą, teismas jų skundus atmetė kaip nepagrįstus ir ministro Antano Valionio veiksmuose psichologinio spaudimo neįžvelgė.

Konkursą Filharmonijos vadovo pareigoms užimti planuojama surengti vasario 10 dieną. Komisija bus sudaryta Kultūros ministro Vladimiro Prudnikovo iniciatyva iš Kultūros ministerijos skyriaus vadovų.

Jos nariai susipažins su kandidatų pateiktomis programomis likus vos kelioms dienoms iki konkurso. Naujasis direktorius penkerių metų kadencijai bus išrinktas po pokalbio su kandidatais bei komisijos balsavimo.