Krašto apsaugos ministras iki 1996 metų priklausė su socialdemokratais susijungusiai Lietuvos demokratinei darbo partijai.

Neoficialiuose socialdemokratų pokalbiuose ministro L.Linkevičiaus kandidatūra laikoma atsarginiu variantu tuo atveju, jeigu dabartinis socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Brazauskas atsisakytų dalyvauti Prezidento rinkimų kampanijoje.

Apie sprendimą dėl dalyvavimo artėjančiuose Prezidento rinkimuose premjeras A.Brazauskas oficialiai ketina pranešti tik vasaros viduryje. Tačiau socialdemokratų lyderio aplinkos žmonės skeptiškai vertina galimybę, jog dabartinis premjeras mėgintų antrą kartą kandidatuoti į Prezidento postą.

Tarp galimų alternatyvų A.Brazauskui socialdemokratai mini partijos vicepirmininkų Česlovo Juršėno bei Vytenio Andriukaičio, užsienio reikalų viceministro Justo Paleckio pavardes.

Iki šiol nėra paneigta ir premjero patarėjo Arvydo Juozaičio kandidatūra. Socialdemokratai kalba ir apie Seimo nario, žinomo operos solisto Eduardo Kaniavos galimybes konkuruoti su kitais kandidatais į šalies vadovus.

Tačiau tarp neoficialių kandidatų į Prezidentus sąrašą įtrauktas L.Linkevičius "Lietuvos rytui" tvirtino šia tema neturėjęs jokių pokalbių su socialdemokratais.

Ministras teigė neturįs planų dalyvauti Prezidento rinkimuose: "Net minčių tokių neturiu. Mano rinkimų kampanija sutampa su valstybės stojimo į Aljansą kampanija, kuri finišuos lapkritį. Tai daug svarbesnė mūsų valstybei kampanija".

L.Linkevičius tvirtino nežinąs, iš kur pasklido kalbos apie neva jo dalyvavimą rinkimų kampanijoje. "Galiu kategoriškai paneigti, kad rinkimuose nežadu dalyvauti", - tvirtino buvęs Lietuvos misijos prie NATO ir Europos Sąjungos vadovas.

Socialdemokratai vakar pareiškė, kad šeštadienį vyksiančiame partijos tarybos posėdyje turėtų būti priimtas sprendimas kelti kandidatą, bet jį žadama įvardyti ne anksčiau kaip vasarą.

Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas teigė, kad partijos tarybai bus teikiamas prezidiumo parengtas projektas dėl dalyvavimo Prezidento rinkimuose. "Socialdemokratai turės savo kandidatą", - pažymėjo jis.

Partijos tarybai taip pat gali būti siūloma apsvarstyti galimybę pasirašyti su socialdemokratų partneriais socialliberalais susitarimą dėl paramos antrajame rinkimų ture.

Socialdemokratų partijos lyderiai vakar "Lietuvos rytui" tvirtino, kad L.Linkevičiaus kandidatūra nėra svarstoma. "Tačiau ministras yra žinomas visuomenei ir išvengęs skandalų. Tai būtų kompromisinė figūra. Tik vargu ar socialdemokratai šiai kandidatūrai pritartų dėl partinių priežasčių", - abejojo vienas socialdemokratų lyderių.