Pirmadienį apsvarsčiusi grupės parlamentarių kreipimąsi dėl liberalo A.Griciaus pasisakymo sausio mėnesį vykusiame Seimo posėdyje, komisija nusprendė, jog jis nepažeidė etikos, tačiau įspėjo ateityje atidžiau formuluoti savo mintis.

Komisija atsižvelgė į tai, kad jos posėdyje A.Gricius dar kartą atsiprašė visų moterų, kurios galėjo pasijusti įžeistos dėl netinkamos formuluotės.

"Aš pripažįstu, kad kai kurias mintis suformulavau netinkamai", - teigė A.Gricius.

Tačiau A.Gricių apskundusios parlamentarės teigė esančios nusivylę jos "švelniu" sprendimu.

"Pažiūrėkite į komisijos sudėtį - ten yra vieni vyrai", - po komisijos posėdžio žurnalistams teigė viena iš kreipimąsi pasirašiusiųjų parlamentarių Seimo Šeimos ir vaiko komisijos pirmininkė Giedrė Purvaneckienė.

Giedrė Purvaneckienė:
"Mano nuomone, A.Griciaus lūpomis kalbėjo lytinė neapykanta"

"Mano nuomone, A.Griciaus lūpomis kalbėjo lytinė neapykanta", - pažymėjo ji.

Tarp devynių komisijos narių yra ir viena moteris - liberalė Dalia Teišerskytė, tačiau pastaroji nepritarė skundo autorėms.

"Man visiškai nereikalingas mano teisių gynimas. Aš nejaučiu nei spaudimo politikoje, nei šeimoje, nei visuomenėje", - teigė D.Teišerskytė.

Parlamentares socialdemokrates Birutę Vėsaitę, Oną Babonienę, G.Purvaneckienę bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos sąjungos pirmininkę Kazimierą Prunskienę papiktino A.Griciaus žodžiai, pasakyti sausio pabaigoje vykusiame Seimo posėdyje, kur svarstyta delegacijos į Konventą dėl Europos Sąjungos (ES) ateities sudėtis.

"Man labai nesinorėtų, kad į Konventą tikrai atsakingai diskutuoti tuos klausimus važiuotų žmonės tik tam, kad parsivežtų lauktuvių ar patylėtų ir nebūtų pajėgūs informuoti Lietuvos visuomenę apie šituos visus procesus", - Seimo posėdyje sakė A.Gricius.

Reaguodama į šiuos žodžius, B.Vėsaitė tuomet pareiškė, jog tai yra "didžiulis įžeidimas, kad moterys važiuoja į Briuselį apsipirkti".

Bandydamas pasiaiškinti Seimo posėdyje, A.Gricius tik dar labiau pakaitino aistras.

"Aš noriu aiškiai pasakyti, patikėkite manimi, aš neieškau populiarumo. Aš nesidomiu nei baltaplaukėmis, nei šunimis, kad pakliūčiau į spaudą. Aš kalbu dalykiškai. Mano giliu įsitikinimu, mūsų Seimas tokiame Konvente turi būti atstovaujamas kvalifikuotų žmonių", - sakė jis.

B.Vėsaitė prieš tai buvo kreipusis į Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierę Aušrinę Burneikienę dėl bendrovės "Omnitel" reklamos, kurioje buvo klausiama, kas yra geresnis žmogaus draugas - knyga ar blondinė. Kontrolierė nusprendė, jog reklama yra įžeidžianti ir turi būti pašalinta.

"Tai buvo nevykęs bandymas išsireikšti kaip mes, parlamentarai, bandome patekti į spaudą", - aiškino komisijos posėdyje liberalas.

Savo ruožtu jis tikino Etikos ir procedūrų komisijos narius, jog nedaro jokių skirtumų tarp vyrų ir moterų.

"Aš nemanau, jog A.Gricius norėjo įžeisti moteris. Jis norėjo pasiekti politinės pergalės", - gynė liberalą valdančiosios daugumos atstovas socialdemokratas Nikolajus Medvedevas.

Minėtame posėdyje A.Gricius siūlė vietoje Nepriklausomos frakcijos narės Dalios Kutraitės-Giedraitinės paskirti Jungtinės frakcijos narį Egidijų Vareikį, tačiau teigė neprieštarausiąs, jeigu į delegaciją moterį iš savo gretų pasiūlytų valdančiosios daugumos atstovai.

"Paskirkite tą moterį. Aš už gerbiamąją B.Vėsaitę dviem rankomis balsuosiu. Už gerbiamąją K.Prunskienę tikrai dar labiau balsuosiu. Aš ne prieš moteris, bet kodėl tai turi būti daroma be specialistų, kurie gali atstovauti mūsų Seimui tikrai rimtame pokalbyje apie Europos ateitį?", - tuomet sakė parlamentaras.

Tai jis priminė ir komisijos nariams.

Birutė Vėsaitė:
"Aš nemanau, kad tie asmenys iš dinozaurėjančios Europos geriau atstovautų Lietuvos ir jos moteriškosios dalies interesus"

"Aš nemanau, kad tie asmenys iš dinozaurėjančios Europos geriau atstovautų Lietuvos ir jos moteriškosios dalies interesus", - teigė B.Vėsaitė.

E.Vareikis yra neseniai išleistos knygos apie Europos Sąjungą "Dinozaurėjanti Europa" autorius.

"Nenorėčiau, kad man būtų suteikta privilegija kur nors važiuoti dėl to, kad aš esu moteris. Norėčiau, kad tai nulemtų protas ir patirtis", - teigė komisijos narė D.Teišerskytė, prieštaravusi skundo autorių nuostatoms.

Komisijos narys konservatorius Antanas Stasiškis ragino pagarbos moterims siekti ne lozungais ir ginčais.

"Daugeliu atveju moterys yra pačios žeminamos šitų batalijų", - pareiškė jis, pažymėjęs, jog nesupranta skundo autorių pasipiktinimo priežasties.

"O kaip jūs jausitės, jeigu aš pasakysiu, kad nesidomiu nei pagyvenusiais vyrais, nei šunimis", - sakė G.Purvaneckienė, kreipdamasi į garbaus amžiaus konservatorių.

Viena iš skundo autorių B.Vėsaitė po komisijos posėdžio pareiškė mananti, jog Lietuvai integruojantis į ES, lyčių lygybės klausimams reikėtų skirti dar daugiau dėmesio.