Į šį sąvartyną vežamos šiukšlės iš Vilniaus.

Trakų rajono meras Vytautas Petkevičius šį sprendimą motyvuoja Trakams gresiančia ekologine katastrofa ir Aplinkos ministerijos neveiklumu.

Dar nepradėtas statyti Kazokiškių sąvartynas darbą pradės tik 2007 m. vasarą, tad vilniečiams reikia ieškoti, kur iki tol pilti šiukšles.

Šiukšlių kaupas greit matysis nuo Trakų pilies?

Meras aiškina, kad Kariotiškių sąvartynas turėjo būti uždarytas dar 2005 metais, tačiau savivaldybė, matydama, kad nebus spėta įrengti naują sąvartyną, leido pakelti maksimalų leistiną kaupo aukštį dešimčia metrų iki 191 metro virš jūros lygio.

“Specialistai gruodžio mėnesį pasakė, kad ši riba jau pasiekta ir 12 centimetrų viršyta, kiti specialistai išmatavę nustatė 187 metrų aukštį, jeigu tų kelių metrų ir trūksta, per pusę metu jie bus pasiekti”, - įsitikinęs V. Petkevičius.

Šis kaupas, anot mero, gali greitai matytis nuo Trakų pilies, o pradėjęs slinkti į šonus grės aplinkiniams miškams, gyventojams, Lentvario miestui.

“Naujas sąvartynas turi būti pradėtas įrenginėti nedelsiant”, - pabrėžė V. Petkevičius. Meras sako, kad Aplinkos ministerija į šį procesą nereaguoja absoliučiai.

“Nors per sąvartyno gruntinius vandenis teršiamas visas Trakų miesto ir rajono ežerynas. Kito būdo, kaip sąvartyno uždarymas, problemai spręsti nematau”, - aiškina V. Petkevičius.

Trakų rajono savivaldybės atliekos, pasak mero, iki Kazokiškių sąvartyno atidarymo bus talpinamos kituose rajono sąvartynuose.

Kazokiškės atliekas priims nuo kitų metų vasaros

Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė galutinai pritarė Kazokiškių sąvartyno statybai. Šį projektą įgyvendina Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras, vadovaujamas Jurijaus Valiūno.

J. Valiūnas teigia, kad Kazokiškių sąvartyno statybos prasidės vasario mėnesį, tačiau į šį sąvartyną atliekas bus galima pradėti vežti tik kitų metų viduryje.

“Iki to laiko vis tiek reikia atliekas kažkur vežti”, - sako J. Valiūnas. Jis mano, kad dabar pats geriausias sprendimo būdas – bandyti derėtis su Trakų rajono savivaldybe.

“Galiu viena pasakyti – viena ar kita išeitis bus rasta ir šiukšlės nesikaups prie konteinerių 7 ar 8 mėnesius”, - patikino Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius.

Savivaldybė grėsmės neįžvelgia

Vilniaus miesto savivaldybės Energetikos ir ūkio departamento direktorius pavaduotojas Arūnas Makauskas sako, kad savivaldybė dar nėra gavusi oficialios informacijos dėl ketvirtadienio Trakų r. savivaldybės sprendimo.

Jis įsitikinęs, kad su Trakų rajono savivaldybe įmanoma susitarti dėl sąvartyno darbo pratęsimo iki kol bus pastatytas Kazokiškių sąvartynas ir pagrindo kalbėti apie galimą ekologinę katastrofą Vilniaus mieste nėra.

A. Makausko manymu, šiuo Trakų r. savivaldybės sprendimu norėta paaštrinti ir pagreitinti klausimų dėl sąvartyno sprendimą.

Pasak A. Makausko, jei viskas priklausytų tik nuo Vilniaus m. ir Trakų r. savivaldybių, dabar iškylantys klausimai jau būtų išspręsti. Tačiau jų veiklą įtakoja ir trečias partneris - Aplinkos ministerija, todėl susitarti sunku.

Jis pridūrė, kad Kazokiškių sąvartyno statybos pradžia vėlavo ne dėl Vilniaus savivaldybės veiklos.

“Pagal turimą informaciją negaliu teigti, kad šiandieną reikėtų kalbėti apie kažkokias ekologines katastrofas, daryti kažkokias kategoriškas išvadas. Galiu tik konstatuoti, jog Trakų r. savivaldybės nerimas ir priimtas sprendimas pagrįstas vilkinamų nesprendžiamų klausimų ratu, o ne dėl Vilniaus m. ir Trakų r. savivaldybių tiesioginės kaltės”, - užtikrino A. Makauskas.

Aplinkos ministerija savos kaltės neįžvelgia

Aplinkos ministerijos Poveikio aplinkai vertinimo skyriaus vedėjas Vitalijus Auglys nelinkęs priimti kritikos ministerijai. Pasak V. Auglio, ministerija sąvartynų nestato, tik prižiūri sąvartyno poveikio aplinkai vertinimo procesą.

Jam nesuprantami kaltinimai ministerijos neveiklumu: “Paleistas sakinys, ir atrodo, kad dėl visko kalta Aplinkos ministerija. Pagal vietos savivaldos įstatymus, atliekomis turi rūpintis savivaldybės”. Anot jo, Aplinkos ministerija savo darbą atlikusi - 2002 metais atliktas minimų sąvartynų poveikio aplinkai įvertinimas.

V. Auglys sako, kad Kariotiškių sąvartynas bus uždaromas, tačiau kol nebus įrengtos Kazokiškės, jis turės veikti. Tačiau jis pripažino, jog dabartinė situacija kelia nerimą.

Aplinkos ministerijos atstovas Trakų rajono savivaldybės sprendimą vertina kaip dėmesio atkreipimą ir skatinimą sąvartynų problemas spręsti kuo greičiau. Pasak V. auglio, Aplinkos ministerija irgi pritaria kuo greitesniam problemos sprendimui.