Kaip pranešė KAM, naujojo KOP vado inauguracijos ceremonija vyks penktadienį Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Inauguracijoje dalyvaus ministras

G.Kirkilas, kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus, Kauno miesto

ir apskrities vadovybė, Lietuvos kariuomenės rūšių, pajėgų ir junginių vadai, kiti svečiai.

A.Leita sovietmečio pabaigoje baigė Syzranės aukštąją karo aviacijos mokyklą. Tarnybą Lietuvos KOP A.Leita pradėjo 1992 metais kaip Aviacijos tarnybos grandies lakūnas. A.Leita yra pirmojo rango karo lakūnas, sraigtasparniais "Mi-2" ir "Mi-8" bei vienmotorių biplanu "An-2" iš viso skraidęs 1600 valandų.

A.Leita taps pirmuoju KOP vadu - sraigtasparnio pilotu. Ankstesnieji KOP vadai Zenonas Vegelevičius, Edvardas Mažeikis ir Jonas Marcinkus buvo naikintuvų arba atakos lėktuvų pilotai.

A.Leita laikinai ėjo KOP vado pareigas, iš šio posto po įvykusio incidento su Lietuvos teritorijoje nukritusiu Rusijos nakintuvu "Su-27" rudenį nušalinus pulkininką Joną Marcinkų.

Anskčiau BNS paklaustas, kokius veiklos prioritetus jis matytų, jeigu būtų patvirtintas KOP vadu, A.Leita įvardijo KOP valdymo efektyvumo didinimą, orlaivių parko modernizavimą, turimų lėktuvų ir sraigtasparnių deramos kovinės parengties palaikymą, skrydžių saugos priežiūrą.

Kaip atskirą prioritetą A.Leita išskyrė oro erdvės kontrolės efektyvumo didinimą ir turimų radarų tinklo modernizavimą.

Be to, A.Leitai teks užduotis pagerinti KOP įvaizdį visuomenės akyse po pernai rugsėjį įvykusio incidento, kai į Lietuvos oro erdvę atklydo ir Šakių rajone sudužo raketomis ginkluotas Rusijos naikintuvas "Su-27", ir ankstesnio KOP vado J.Marcinkaus skandalingo atleidimo.

Karinėse oro pajėgose šiuo metu tarnauja ir dirba apie 1000 profesionaliosios karo tarnybos karių ir civilių tarnautojų.